Sunt probleme mari cu taxa la gunoi pentru firmele din Slatina, care ar trebui să fie calculată în funcție de suprafață. De exemplu, când firmele de pe platforma industrială a Slatinei și-au calculat taxa, ținând cont că dețin suprafețe mari, hale de producție și desfacere, au ajuns la sume enorme. Potrivit unor surse, după noua modalitate de calcul a gunoiului, ALRO ar avea de plătit în jur de 100.000 de euro pe lună, în timp ce Pirelli ar ajunge și la 80.000 de euro.
În aceste condiții, firmele au trimis notificări către Direcția Economică Slatina prin care solicită clarificări.
„Pe juridic, nu au depus foarte multe firme declarația de salubrizare, majoritatea așteaptă clarificări. Ne-au trimis notificări, în special firme de pe platforma industrială, iar noi am trimis mai departe pentru clarificări pe regulament. Este adevărat că unele firme și-au făcut calcule și au ajuns la sume foarte mari, este o chestiune de interpretare. Este adevărat că ALRO ar avea de plătit 100.000 de euro, pentru că nu au interpretat bine regulamentul. Ei și-au calculat la toată suprafața, au și hale de electroliză, nu există deșeu menajer acolo, sunt deșeuri industriale, de producție. Firmele cer să se calculeze doar pentru birouri, doar pentru zonele în care se produce gunoi menajer”, a spus directorul Direcției Economice Slatina, Alin Calotă.
Direcția Economică Slatina așteaptă clarificări de la ADI Oltul, privind regulamentul de stabilire a taxei de salubrizare.
„Noi am cerut clarificări pe regulament inițiatorilor de la ADI Oltul, așteptăm să vină cu clarificări scrise, să vedem ce putem face mai departe cu persoanele juridice. Consiliul Local Slatina nu a făcut decât să aprobe un regulament făcut de ADI Oltul, nu s-a făcut nicio modificare, este un standard la nivel național după care s-a făcut un regulament, și noi, ca orice altă primărie din județ, l-am preluat și îl punem în implementare. Pentru persoanele juridice se calculează pe suprafață, doar că nu au făcut clarificări pe înțelesul tuturor, pentru că regulamentul face referire la deșeurile menajere. Și suprafața ar trebui să facă referire tot la deșeurile menajere, să se calculeze doar pentru suprafețele care generează gunoi menajer. Din acest motiv, am cerut și noi clarificări de la inițiatori, să le putem da un răspuns și persoanelor juridice, privind modul de calcul și interpretare. Mai mult ca sigur se va rezolva, zilele următoare aveam clarificările”, a spus Calotă.
Termenul pentru depunerea declarației de salubrizare a fost prelungit până la 31 mai.
Directorul Direcției Economice Slatina a precizat că, până la acest moment, au fost depuse 20.000 de astfel de declarații.
„Termenul pentru depunerea declarația de salubrizare s-a prelungit până la 31 mai. Termenul de plată este 30 iunie. Sunt 20.000 de declarații depuse până la acest moment. La persoanele fizice se calculează în funcție de persoane”, a adăugat Calotă.
Taxă a intrat în vigoare la începutul lunii martie când a fost demarată acțiunea de colectare a deșeurilor în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, implementat de CJ Olt.
Salubris este operatorul unic de salubrizare din județul Olt, după ce a câștigat licitația, durata contractului fiind de opt ani.