Vicepremierul Stănescu: „Să nu își facă nimeni griji că va veni cu factura la Ministerul Dezvoltării și nu va fi decontată”

0
905

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) este un program făcut pentru toate autoritățile, prin care banii au fost alocaţi doar după criterii obiective, a afirmat vicepremierul României Paul Stănescu vineri, la Slatina.

Programul acesta (n.r. PNDL) cred că a înțeles toată lumea că nu a fost un program politic. A fost în primul rând un program făcut pentru toate autoritățile, n-a contat culoarea politică.  Criteriile de alocare a banilor pe județe nu au fost politice. Și au fost patru: capacitatea financiară, numărul de UAT-uri (unități administrativ teritoriale) , populație și suprafață. Deci banii s-au alocat în funcție de aceste patru criterii pe fiecare județ.  Sigur că cererea a fost mult mai mare. Pe PNDL II că ne-a intrat în rutină termenul acesta au fost alocați 30 miliarde de lei, însă cererea a fost de 70 de miliarde de lei, deci cererea a fost mult mai mare, dar asta este. Am căutat să găsim prioritățile care sunt pe fiecare UAT în parte, împreună bineînțeles cu UAT-urile respective întrucât cu dumnealor am discutat, a declarat Paul Stănescu.

Vicepremierul, care conduce şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), a precizat că nu există niciun motiv de îngrijorare că nu vor exista bani pentru PNDL și a dat asigurări că toate plăţile pentru proiectele derulate prin acest program vor fi făcute cu operativitate.

Sunt îngrijorări . Chiar mi-au spus câțiva primari că nu vor fi bani pentru PNDL. Eu îi asigur că este prioritatea Guvernului și vor fi bani pentru PNDL. Să nu își facă nimeni griji că va veni cu factura la Ministerul Dezvoltării și nu va fi decontată. Ca durată de timp nu cred că a durat o factură mai mult de  două săptămâni ca cel care a făcut lucrarea să-și primească banii, a mai spus Stănescu.

Ministrul Dezvoltării a recunoscut că există o oarecare întârziere în derularea PNDL I , fie din cauza unor contestații, fie a unor agenți economici care au intrat în faliment. Sigur procentul de implementare vorbim de PNDL I, ca procent de implementare, este peste 60%, cred că 63-64%. Din păcate suntem puțin rămași în urmă, dar tot din cauza contestațiilor sau din cauza unor agenți economici care au intrat în faliment. A trebuit din nou să reluăm licitații, să facem expertiză, și sigur că chestiunile acestea ne-au întârziat. Practic pe PNDL I, din 16 miliarde cât au fost alocați, mai trebuie ca să se finalizeze vreo 4 miliarde de lei. Eu cred că în acest an în proporție de 90 și ceva la sută vor fi finalizate lucrările pe PNDL I, a conchis Stănescu. Vicepremierul, însoţit de deputații Alexandru Stănescu, Dan Ciocan și Marius Iancu , a participat vineri, la Slatina, la întrunirea Filialei Județene Olt a Asociației Comunelor din România.

Ilie Bîzoi