Consilierii judeţeni au aprobat, joi, 26 septembrie, indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei subunităţi de intervenţie ISU şi a unei substaţii de ambulanţă, ambele în comuna Dobroteasa.
„Având în vedere dotarea precară a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, faptul că nu există nicio autospecială pentru zona mai sus menționată și în lipsa altor alternative, se impune realizarea unei subunități de intervenție pentru localitățile din nordul județului. În cazul situațiilor de urgență timpul de intervenției pentru localitățile din zona de nord a județului este în prezent de aproximativ 50 de minute. Faptul că în zona de nord a județului nu există o stație de ambulanță crește riscul deceselor în lipsa măsurilor de prim ajutor, de stabilizare și resuscitare efectuate de echipajele medicale de urgență. Serviciul Județean de Ambulanță Olt se confruntă cu o gestionare neeficientă a ambulanțelor imobilizate, având în vedere că cea mai apropiată unitate medicală de urgență se află la 70 de kilometri de cea mai îndepărtată localitate unde ar ajunge ambulanța, prin parcurgerea distanțelor mari. Timpul mediu de răspuns la solicitare al echipajelor medicale de urgență către localitățile din zona de nord a județului este de aproximativ 50 de minute, depșind cu circa 30 de minute timpul mediu de răspuns în zona rurală, conform prevederilor Legii nr.95/2006”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre aprobat.
Șeful administrației județene, Marius Oprescu, a declarat că valoarea totală a investiţiei se ridică la 7.516.799,05 lei, inclusiv TVA, bani din bugetul judeţean. Cele două obiective vor fi construite pe un teren pus la dispoziţie de către Primăria Dobroteasa.
„Este vorba despre două sedii secundare, unul pentru pompieri și unul pentru Ambulanța județului Olt. Așa cum știți, în momentul de față nordul județului nu este acoperit; o parte din localitățile din nord sunt deservite de către Drăgășani, o parte de Slatina și o altă parte de Scornicești. Credem că prin înființarea unui punct pentru ambele instituții, se reduce foarte mult timpul de intervenție pentru toată zona de nord. SF-ul înseamnă 7,5 milioane de lei, pe care îi va susține Consiliul Județean Olt. E un teren al Primăriei Dobroteasa care a fost transferat la Consiliul Județean și el va rămâne în proprietate Consiliului Județea Olt, cum de altfel va rămâne și sediul secundar. CJ deține mai multe sedii în care își desfășoară activitate ISU și Ambulanța Olt. Avem în lucru la Caracal un sediu secundar de ambulanță care sperăm ca în această toamnă să fie finalizat și de anul viitor să rămână în operare”, a declarat președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.