Situație îngrijorătoare în primăriile din Olt

0
2942

Mii de olteni beneficiază lunar de ajutoare sociale, indemnizaţii de handicap sau salarii ca asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Alte sute de persoane ar trebui atent monitorizate, fiind în situaţii de risc de abandon, de neglijare sau diferite tipuri de abuzuri. Un asistent social din cadrul primăriilor ar trebui să le treacă periodic pragul tuturor acestor oameni pentru a vedea modul în care trăiesc, dar şi pentru a întocmi anchete sociale. Din păcate, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, în sensul că uneori anchetele sociale sunt întocmite din birouri fără ca asistenții sociali să se deplaseze la fața locului pentru a vedea situația din teren.

 Asta, pe de-o parte din cauza volumul mare de muncă și a sarcinilor în plus pe care le au, în afara celor de asistență socială, iar pe de alta pentru faptul că destui de mulți nu sunt bine pregătiți pentru a practica o astfel de meserie sau nu cunosc bine legislația în domeniul social. Dovadă că în multe localități oltene la serviciul de asistenţă socială sunt angajate persoane fără studii superioare în domeniu. În prezent în județul Olt există un număr de 221 de angajați ai Serviciilor Publice de Asistență Socială (SPAS). Potrivit conducerii  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSPC) Olt, puțin dintre cei 221 au studii superioare de specialitate. „Conform fișei trimestriale și a informațiilor transmise de către 68 de primări, din cele 112 cărora li s-au solicitat, vă punem la dispoziție următoarea situație.  Numărul de angajați ai Serviciilor Publice de Asistență Socială (SPAS) este 221, dintre care: 47 au studii superioare de specialitate, 63 au studii postliceale de specialitate, iar 111 sunt fără studii de specialitate. Persoane angajate în alte servicii ale autorității locale și cu atribuții de asistență social, sunt în număr de 119, dintre care: 43 cu studii superioare de specialitate, cinci cu studii postliceale de specialitate și 71 fără studii de specialitatea precizat directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca,

Conform legii, un asistent social în România este obligat să aibă studii de specialitate. Lipsa angajaţilor cu studii de specialitate face ca multe cazuri de abuzuri împotriva copiilor să rămână nepedepsite. Acum, asistența socială din țara noastră este la pământ. Mulți dintre angajați sunt slab pregătiți, prost plătiți și se pierd printre sute de dosare stufoase.