Primarul din Traian încurajează natalitatea în comună: „Dăm 2.500 de lei pentru fiecare copil născut”

0
660

Primarul din comuna Traian, Ilie Crîmu, este la primul mandat în fruntea localității, anterior fiind viceprimar. Din noua sa poziție, Crîmu încearcă să finalizeze rețeaua de apă și canalizare de la nivelul localității, dar și să le asigure copiilor condiții bune în școala din comună. În condițiile în care comuna a pierdut peste două sute de persoane în ultimii cinci-șase ani, primarul vrea să încurajeze natalitatea, fiecare familie primind 2.500 de lei pentru un copil născut.

Ce proiecte aveți pentru comună?

Avem proiecte pentru apă și canal, etapa a II-a. În etapa I ce s-a finalizat avem stația de epurare și gospodărirea apelor. Mai avem nouă kilometri de asfalt, sunt 17 străzi neasfaltate. Aceste proiecte sunt depuse, s-a discutat ca fiecare localitate să prindă măcar un proiect.

Totodată, am propus să prindem în bugetul pe care îl vom aproba pe 8 februarie, când avem ședința de buget, problema de la grădiniță, ne dorim să lăsăm tavanele mai jos, pentru că sunt prea înalte. Avem centrală pe lemne și de câte ori facem căldură, fiind clasele de 4,5 metri înălțime, nu se încălzește repede, noi vrem să le lăsăm cu un metru mai jos. Legat de iluminatul public, am montat 510 stâlpi, din care 355 au fost pe fonduri de la Mediu, restul de la noi.

Anul acesta, ne-am propus să facem lucruri la școală, la ștrandul local, pentru dispensarul medical să facem o baie, am pus o centrală. Vrem să facem încă un parc de joacă pentru copii.

A scăzut populația la nivelul comunei?
Avem aproximativ 2.000 de locuitori. Populația a scăzut, din 2016 și până acum au murit 200 de persoane. Au mai venit tineri, unii au plecat. Noi am propus în buget să stimulăm natalitatea, le dăm 2.500 de lei pentru fiecare copil născut în familie. Nu contează că este primul sau că este al doilea sau al treilea. Acum în buget prindem 2.500 de lei pentru fiecare naștere. Anul trecut, s-au născut 25 de copii la nivelul comunei. Numărul nașterilor este într-o ușoară creștere, am avut și 13 nașteri pe an. Nu vorbim că pe timpul meu se nășteau 115 copii pe an. Înainte le luam o taxă celor care făceau nuntă aici, la Căminul Cultural, acum le luăm 100 de lei să fim siguri că nu ocupă locul degeaba.

Aveți probleme cu furturile în comună?
Momentan, nu avem probleme. Au venit de la IPJ Olt la noi în comună, că vor să facă acolo, la cale aferată, un poligon, unde să fac exerciții, discutam cu ei că eu în ultimii cinci ani nu am auzit de furturi în comună. Poate o bicicletă, unde s-au dus doi la bar, au băut și le-au încurcat și poate s-au urmărit cumva să se înșele. Alte furturi nu am avut înregistrate în comună.

Efectivele de animale din comună au scăzut?
Da, efectivele au scăzut semnificativ. Mai sunt persoane care cresc porci în comună, dar efectivele de vaci au scăzut dramatic. Noi nu am avut probleme cu pesta porcină africană, din 2016 până acum poate am avut un singur focar. Numărul de animale a scăzut constant în ultima perioadă, pentru că nu s-a făcut nimic pentru crescători. Și eu am fost crescător de porci, dar la toate târgurile la care te duci, nu te bagă nimeni în seamă. Dacă exista un abator la Slatina, Caracal Corabia, sigur în comuna mea erau mulți mai mulți porci. Dar oamenii nu au desfacere.

Veți mai candida pentru un nou mandat?
Sper să fim sănătoși cu toții, să trecem de pandemie. În 2024, după un mandat de primar, toți ar vrea să-l ia pe al doilea, dar trebuie să ne uităm bine dacă am făcut ceva și dacă îl merit pe cel de al doilea mandat. Dacă îl merit, atunci trebuie să mă înscriu în cursă. Am fost viceprimar și acum primar, sunt la primul mandat.

Vă mulțumim!