Primarul din Rotunda, îngrijorat, după ce anul trecut au murit peste 50 de localnici și s-au născut patru copii: „Sporul natural este dramatic”

0
513

Locuitorii din Rotunda se vor putea branșa la rețeaua de apă și canalizare, după ce proiectul de două milioane și jumătate de euro a fost finalizat. Primarul din comună, Virgil Sârbu, a precizat că și-ar dori ca oamenii să aibă acces și la gaze, un proiect fiind depus alături de alte patru localități din zonă. Cea mai mare problemă cu care se confruntă comuna este depopularea, după ce în ultimul deceniu aproximativ 500 de localnici s-au prăpădit. Primarul Virgil Sârbu spune că statistica de anul trecut arată sumbru, s-au născut doar patru copii și au murit peste 50 de localnici. Într-un interviu pentru Gazeta Oltului, primarul din Rotunda, Virgil Sârbu, a vorbit despre proiectele derulate, dar și problemele din comuna sa.  

Proiectul privind rețeaua de apă și canalizare a fost finalizat?

Suntem aproape de finalizarea și de recepția proiectului de apă și canalizare. Este rețeaua întinsă pe străzi, cu posibilitatea de legătură la fiecare gospodărie. La canalizare, nu am racordat pe nimeni momentan, după ce facem recepția trebuie să vedem dacă se ocupă CAO de această rețea sau ne lasă pe noi. Valoarea întregului proiect este de două milioane și jumătate de euro. Lucrarea este terminată, așteptăm să facem recepția. Mai avem și alte proiecte depuse, dar să vedem pentru care prindem finanțare. Toate proiectele sunt importante pentru comună. Proiectul nu deservește întreaga suprafață a localității, ci doar 50-60 la sută. Un alt proiect este extinderea rețelei de apă și canalizare, ca să acoperim întreaga comună.

Mai aveți drumuri neasfaltate în comună?

Mai avem patru kilometri și jumătate de străzi neasfaltate, patru din 30. Proiectul este depus pe Anghel Saligny și are o valoare de 60 de miliarde de lei vechi. Ni s-au solicitat câteva documente, sperăm să prindem finanțare. Mai avem de asfaltat câteva capete de străzi, sunt 400-500 de metri în cinci șase locuri. În rest, totul este asfaltat.

Aveți gaze în comună?

Intenționăm prin proiectul integrat să accesăm fonduri pentru gaze. Nu avem gaze. Suntem cinci localități, Redea, Rotunda, Bucinișu, Vlădila și Traian, care am depus acest proiect pentru gaze. Vedem dacă ni-l finanțează. Acest proiect este depus la Mediu.

Alte proiecte mai aveți depuse?

Mai avem pentru eficientizarea sistemului de iluminat, adică schimbăm becurile din comună. Punem cu leduri. Acest proiect este depus, să vedem dacă primim finanțare. Școlile sunt reabilitate, grădinițele, primăria, la fel și parcurile.

Multe comune din județ se confruntă cu depopularea. Care este situația la dumneavoastră în comună?

Comuna are o populație de 2.575 de locuitori. Din 2008 de când sunt primar și până acum a scăzut cu 400-500 de persoane. Cea mai îngrijorătoare cifră este în 2021, când am înregistrat 52-54 de decese și doar patru nașteri. Sporul natural este dramatic, este drastic. Peste șapte ani nu vom avea cum să alcătuim o clasă de elevi, pentru că sunt doar patru nașteri. Din ei mai pot pleca sau să vină unul-doi. Sau să se mai jongleze cu copiii, că i dau mai mari, mai mici, dar nu se vor strânge 14-15 copii pentru o clasă, cât prevede legislația. Până peste șapte ani, în fiecare toamnă, avem clasă de 14-15 copii și chiar mai mulți. 52-54 de decese este un număr obișnuit, problema o constituie nașterile din 2021.  Cununiile civile sunt în tandemul celorlalți ani, problema este la nașteri. În 2021 s-au prăbușit, a fost și pandemia… Sunt mulți tineri plecați și în străinătate, la muncă, Spania, Olanda, Franța.

Vă mulțumim!