18 autobuze electrice, pentru ca Slatina să devină un oraș mai puțin poluat

0
361

Primarul Slatinei Emil Moț a prezentat marți, 23 noiembrie, slătinenilor un autobuz electric, de tipul celor pe care municipalitatea le va achiziționa. Slatina va avea zece autobuze electrice, acestea urmând să sosească începând de la finalul acestui an.

„Este un autobuz electric de prezentare, după cum știți, Primăria municipiului Slatina a accesat prin POR o sumă de 25 de milioane de lei, din care am cumpărat zece autobuze full electric, adică zece autobuze ecologice, cu o lungime de 10 metri, cu 32 de locuri, care vor începe să sosească în Slatina începând cu sfârșitul lunii decembrie. În fiecare lună vor veni câte două, astfel în cinci luni vom avea o flotă completă de zece autobuze și zece stații de încărcare lentă, pe care le vom face în baza Loctrans”, a spus Moț.

Până la finalul anului viitor, în flota Loctrans vor fi 18 autobuze electrice.

„Este un prim proiect, pentru că Slatina a mai accesat și prin Ministerul Dezvoltării o finanțare de 27 de milioane de lei, prin care am mai cumpărat opt autobuze full electrice cu o lungime de 12 metri, acelea au 35 de locuri. Vom avea la finalul anului 2022 o flotă completă de 18 autobuze full electric, ecologice, iar transportul nostru în comun va fi cu totul și cu totul schimbat. Aceste autobuze fac parte dintr-un proiect mai mare, un proiect de management integrat al traficului, tot pe fonduri europene, tot accesate de Primăria Slatina. Suntem siguri că vom fluidiza traficul din Slatina. Sunt foarte multe mașini, dar această problemă nu este doar la Slatina, este în toată țara. Noi sperăm că prin acest sistem de management integrat cu inteligența artificială, cu semafoare inteligente care, în funcție de trafic, să preia valorile de trafic, pentru că vor avea camere inteligente, preiau valorile de trafic și, în funcție de asta, vor schimba culorile verde sau roșu”, a adăugat Moț.

Edilul Slatinei își dorește ca slătinenii să renunțe ușor la mașinile personale și să aleagă transportul în comun.

„Autobuzele arată foarte bine, oferă tot confortul. Noi nu putem să le impunem oamenilor să meargă cu autobuzul, dar atâta timp cât este ecologic, nu poluează deloc, mașinile noastre poluează, ar putea opta pentru această variantă. Avem 18 noi autobuze, sunt suficiente pentru Slatina, nu doar să deservească platforma industrială, ci întreg orașul. O să treacă din 10 în 10 minute, din 15 în 15 minute, depinde cum vom face programul. Eu sper ca slătineanul să folosească acest transport în comun cât mai mult. Noi la Primăria Slatina am făcut aceste proiecte pentru oamenii din Slatina”, a conchis Moț.

Reprezentanții firmei care furnizează autobuzele electrice au precizat că autonomia acestora este în jur de 200 de kilometri.

„Ca și dotări, autobuzele au baterii sută la sută electrice, cu o capacitate de 190 de kw care le conferă o autonomie în jur de 210 km, la capacitate maximă. Ca și dotări opționale o să vedeți wi-fi integrat pentru pasageri  pe toată durata călătoriei, rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Vor fi și validatoare,  pasagerii vor putea achiziționa bilete online și fizic, printr-un  proiect complementar. Legat de timpii de încărcare, încărcarea lentă este de șase ore, iar încărcare rapidă 10-15 minute, cât să-și termine traseul. El are o autonomie  de 200 de km în condiții de încărcare maximă”, a spus Zaharia Ion, reprezentantul firmei ce livrează autobuzele.