„Cea mai mare satisfacţie este să văd cum Slatina se consolidează economic” – interviu cu Emil Moţ, primarul municipiului Slatina

0
3137

După unu sau mai multe mandate exercitate de primarii postdecembrişti ai Slatinei, Dan Liviu Mircea, Gheorghe Păunescu şi Darius Vâlcov, alegerile din iunie 2016 l-au consacrat în funcţia de primar pe Emil Moţ, din generaţia tânără a PSD.

–    D-le primar, eraţi deputat când v-aţi hotărât să candidaţi pentru Primăria Slatina. Nu v-a plăcut să mai rămâneţi în Parlament?

–          Aici nu e vorba de plăcere sau neplăcere. Slatina avea nevoie de un primar PSD, iar partidul a hotărât ca eu să merg în această direcţie. Când eşti într-un partid, dacă eşti într-adevăr un membru devotat, trebuie într-un fel sau altul să te raportezi şi la ce vrea partidul, la nevoile lui, la ce trebuie să faci pentru ca partidul să fie mai puternic. Şi dacă partidul meu a considerat că eu trebuie să-l reprezint în faţa slătinenilor, din această postură de primar, n-am ezitat nicio clipă să vin în faţa electoratului slătinean şi să-l conving să mă aleagă. Nu mai spun că era o opţiune care corespundea perfect şi cu dorinţa mea. A fi primarul unui oraş ca Slatina este pentru oricine o imensă onoare.

–          Cu ce i-aţi convins pe slătineni să vă aleagă, d-le primar?

–          Bineînţeles, cu o ofertă electorală realistă, răspunzând unor cerinţe concrete şi având drept garanţie, în afara angajamentelor mele ferme, şi cuvântul unui partid serios şi puternic precum PSD. În esenţă, oferta mea electorală s-a referit la crearea a 2.000 de noi locuri de muncă, dintre care 1.000 numai în Parcul Industrial, modernizarea blocului central al Spitalului Județean de Urgență Slatina, creșterea siguranței cetățeanului prin extinderea sistemului de supraveghere video, introducerea pazei în toate unitățile de învățământ, rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, crearea a 1.000 de noi locuri de parcare. Totodată, le-am promis slătinenilor şi alte realizări precum continuarea reabilitării termice a blocurilor, amplasarea de containere de gunoi îngropate sau modernizarea tuturor locurilor de joacă. Desigur, lista e mai lungă, dar cel mai important este că toate promisiunile mele erau realizabile, iar timpul a demonstrat aceasta. Acum, la jumătatea mandatului, pot spune că sunt în calendar, pe drumul cel bun şi că până la sfârşitul mandatului toate se vor realiza în proporţie de 100%. Chiar şi mai mult de atât, ca să glumesc serios, căci pe parcurs s-au ivit şi alte oportunităţi, în beneficiul slătinenilor, care nu puteau fi ratate.

–          Exercitaţi o funcţie grea, de mare responsabilitate, care vă solicită la maximum. Ca orice drum în viaţă, desigur că şi acesta pe care mergeţi dvs acum e presărat cu satisfacţii şi decepţii. N-am să vă întreb despre ultimele, dar în legătură cu satisfacţiile…

–          Cea mai mare satisfacţie pe care o poate avea un primar este să vadă cum proiectele sale prind viaţă. În plus, în ce mă priveşte pe mine, cea mai mare satisfacţie a mea este să văd cum Slatina se consolidează din punct de vedere economic. Se cuvine să vă aduc aminte că în 13 iunie 2017 s-a inaugurat la Slatina, de către Grupul Prysmian, cea mai mare fabrică de cabluri din fibră optică din Europa. Şi tot atunci s-a inaugurat şi Parcul Industrial al Slatinei, pe teritoriul căruia s-a construit respectiva fabrică. Primăria Slatina a investit în amenajarea parcului, în dezvoltarea infrastructurii lui, iar rezultatele nu au întârziat. Din ce în ce mai mulţi investitori sunt interesaţi să îşi aducă afacerile la Slatina. Constatând că oraşul nostru este o zonă cu vad bun în afaceri, cu oameni harnici şi bine pregăţiţi şi beneficiind de o serie de facilităţi, tot mai mulţi aleg Slatina ca loc în care să-şi dezvolte activitatea economică. Practic, acest parc industrial este un paradis investiţional în devenire. De asemenea, noua investiţie a TMK Group constând în lansarea, în februarie 2018, a unei noi tehnologii de tratamente termice, adăugând la portofoliul de investiţii încă 36 de milioane de dolari, demonstrează o dată în plus că Slatina este un oraş propice investiţiilor, aici investitorii găsind un mediu prietenos şi stabil. Şi cunoscutul producător italian de anvelope “Pirelli” şi-a anunţat intenţia de a deschide încă o fabrică pe platforma industrială a Slatinei şi de a investi încă 200 de milioane de euro, până în anul 2021.

–          Care sunt, în prezent, direcţiile principale de acţiune în care este angrenată administraţia pe care o conduceţi?

O primă acţiune este cea care vizează înlocuirea mobilierului stradal din municipiu cu altul nou. Vor fi amplasate noi băncuţe, noi jardiniere, vor fi înlocuite toate coşurile de gunoi. Acţiunea a început, este în plină derulare, iar scopul este să facem un oraş cât mai frumos. După ce am terminat de amenajat tot spaţiul din jurul pergolei ridicate vizavi de fostul Complex Vacanţa, în apropierea BCR, în continuarea acţiunilor de reamenajare a spaţiilor verzi din oraşul nostru, ne-am gândit să facem un parc şi pe platoul din faţa Prefecturii. Ca să împuşcăm doi iepuri dintr-o lovitură, am zis să facem şi o parcare subterană, dată fiind această problemă deosebit de spinoasă, cu locurile de parcare în municipiu. Altă direcţie de acţiune priveşte centrul vechi al oraşului. Aici sunt numeroase clădiri de patrimoniu, de o certă valoare istorică şi arhitecturală, care însă, după retrocedarea lor către proprietarii de drept, neîntreţinute, au ajuns să se degradeze, procesul avansând de la o zi la alta. Nu puteam rămâne indiferenţi, chiar dacă nu dispunem de prea multe pârghii legislative prin care să venim în ajutorul proprietarilor. În acest sens ne-am gândit la o soluţie pe care au adoptat-o şi alte oraşe şi anume aceea de a deconta noi lucrările de restaurare, urmând ca proprietarii să ne restituie în rate, pe mai mulţi ani, cheltuielile. De asemenea, ne-am gândit la o serie de facilităţi fiscale pentru cei care-şi renovează casele. În acelaşi timp, suntem în continuare angrenaţi în acţiunea de termoizolare a blocurilor din municipiu. Până la sfârşitul acestui an, alte 20 de blocuri vor fi termoizolate. Peste 7 milioane de lei s-au alocat în acest scop, de la bugetul local. Cu cele 58 de blocuri pentru care a început procedura de licitaţie în vederea termoizolării lor în 2019 şi cu altele care vor fi reabilitate termic în 2020, circa 80% din blocurile Slatinei vor fi reabilitate termic până în 2020.

–          Ce mai e nou în legătură cu terenul fostei unităţi militare din Slatina?

–          Deocamdată, cel mai important lucru este că terenul respectivei unităţi a reintrat în proprietatea slătinenilor. Pe scurt, ne-am propus să realizăm acolo un Ansamblu multifuncţional, cu blocuri de locuinţe, un mall, un parc, spaţii pentru activităţi comerciale, pentru sport şi agrement, o grădiniţă, o creşă etc. Deja este gata proiectul pentru parcul ce se va amenaja acolo, pe o suprafaţă de 3 ha, cu piste de tartan pentru atletism, piste pentru biciclete, locuri de joacă şi multă, multă verdeaţă. Estimăm că în toamnă se va putea începe lucrul la parc, iar tot Ansamblul va fi gata în 5 ani.

–          Cu Esplanada ce intenţii aveţi?

–          Esplanada s-a degradat şi trebuie reabilitată. Am conceput un proiect nou în acest sens şi s-ar putea ca reconstrucţie ei să înceapă în primăvara lui 2019. Va fi o nouă Esplanadă, care face corp comun cu Expo Parcul, prin dispariţia scărilor.

–          Dar Sala Polivalentă, în ce stadiu mai este?

–          Avem promisiuni ferme din partea constructorului că va fi finalizată până în vara anului viitor. Căci toată problema este la constructor, noi avem toţi banii la dispoziţie, putem să-i dăm banii şi mâine, dacă mâine ar termina lucrarea. Pentru cei care încă nu ştiu, sala va avea o capacitate de 3.000 de locuri, iar pe lângă ea vor fi spaţii comerciale, birouri administrative, săli de conferinţă, o parcare de 120 de locuri şi o platformă de 1.000 de metri pătraţi pe care se vor putea organiza concerte în aer liber. Va fi încă o mândrie a oraşului.

–          Vom avea din nou o echipă de fotbal?

–          Şi nu numai! Vom avea şi un stadion nou, cu o capacitate de 10.000 de locuri. Am purtat discuţii în acest sens cu oficiali din Ministerul Dezvoltării care ne-au spus că există fonduri pentru această investiţie ce s-ar putea derula prin Compania Naţională de Investiţii. Cât despre echipa de fotbal, ea există deja, a fost înscrisă în Liga a V-a. Vom investi atât cât va fi necesar pentru ca echipa să promoveze până în Liga I. Chiar studiem posibilitatea ca, încă din toamnă, dacă se va găsi un loc, să înscriem echipa în Liga a III-a. Îi asigur pe iubitorii de fotbal din Slatina că nu va fi încă un proiect eşuat. Vom investi şi în grupele de copii şi juniori, astfel încât echipa de seniori să aibă o bază locală solidă şi, implicit, un viitor asigurat. Vom avea grijă să ne păstrăm talentele şi să facem din Slatina o putere fotbalistică la nivel naţional. Dar nu numai în legătură cu fotbalul avem gânduri mari! Vom investi şi în tenisul de câmp. Prin urmare, cu bani de la bugetul local, vom amenaja nu mai puţin de 6 terenuri de tenis la Clubul Nautic, 3 cu zgură şi 3 cu suprafaţă rapidă. Ne gândim chiar la organizarea unui turneu de tenis la Slatina.

–          În prezent fiind profesor la Colegiul Economic „P S Aurelian”, nu pot să nu vă spun că funcţionăm în condiţii de-a dreptul improprii, în două schimburi, într-o clădire neîncăpătoare, în timp ce clădirea principală aşteaptă cam de mult timp să intre în renovare. Să mai aştepte?

–          Aflată într-un stadiu avansat de degradare, clădirea nu mai prezenta siguranţă în situaţia unui cutremur mai mare. De aceea s-a luat hotărârea ca activitatea din respectiva clădire să fie redusă la minim, între timp efectuându-se o expertiză temeinică a întregii clădiri. Deşi, iniţial, a fost propusă pentru demolare, până la urmă s-a luat decizia ca această clădire să fie consolidată şi modernizată. Lucrările vor necesita nişte costuri importante, motiv pentru care căutăm o finanţare europeană. Dar, sigur, lucrările vor începe curând, chiar şi cu finanţare de la bugetul local, dacă nu vom găsi alte surse. Este o instituţie de învăţământ cu renume, care nu poate fi neglijată. De fapt, suntem preocupaţi de starea tuturor unităţilor şcolare din municipiu, copiii noştri merită cele mai bune condiţii de învăţătură. Aşa cum am procedat la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”, unde am intervenit pentru ridicarea unui corp nou de clădire, asigurând astfel activitatea într-un singur schimb, aşa vom proceda şi la „Economic”. Avem în vedere, cum am spus, lucrări ample de consolidare, acolo, urmate de amenajări şi dotări după ultimele standarde în materie.

–          Care sunt principalele evenimente culturale ale Slatinei?

–          În fiecare an alcătuim un Program de proiecte şi manifestări cultural-sportive, multe dintre astfel de manifestări repetându-se de la un an la altul, devenind tradiţionale. Aşa sunt, de pildă, Zilele Slatinei, din ianuarie, când aniversăm împlinirea unui număr de ani de atestare documentară a oraşului, sau, mai nou, din iunie-iulie când sărbătorim declararea oraşului nostru ca municipiu. Intrate de mult în tradiţie sunt apoi manifestări ca: Festivalul Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, ajuns în acest an la a XX-a ediţie, Festivalul „Oltenii şi restu’ lumii”, care, la toamnă, îşi va derula a XXIV-a ediţie, sau Concursul „Disney Cup”, care, în iunie, şi-a consumat a XII-a ediţie. În legătură cu acesta din urmă, la care participă elevi din şcolile gimnaziale ale municipiului, câştigătorii sunt răsplătiţi de Primărie cu o excursie la Paris, la Disneyland. Alte manifestări, ca să mai enumăr doar câteva, sunt: „Slatina, Oraşul Copiilor”, Concursul naţional de muzică uşoară şi dans modern „Stelele Olteniei”, „Ziua Recoltei”, „October Fest – Slatina Fest”, „Târgul de Căciun”, ca să nu mai vorbesc de numeroasele manifestări culturale curente de la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, Muzeul Judeţean de Istorie sau, mai nou, de la Atelierul Intercultural „Victoria”. Şi pentru că în acest an se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, vom acorda o atenţie cu totul deosebită sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Pentru toate manifestările cultural-sportive şi educative din acest an, Consiliul Local Slatina a alocat o sumă importantă, peste 2,8 milioane de lei.

–          Şi o ultimă întrebare, d-le primar. Într-o frază, cum vedeţi Slatina anului 2020, la sfârşitul primului dvs. mandat?

–          Slatina anului 2020 va fi un oraş modern, cu locuitori tineri, care au ales să se dezvolte în plan personal şi profesional în oraşul lor natal, un oraş prosper, cu o stabilitate a locurilor de muncă, frumos, curat, liniştit peste care va stărui perpetuu farmecul vechiului târg.

–          Vă mulţumesc, d-le primar.

Constantin Smedescu