Ziua sentinței pentru Dan Șova

0
179

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, ar putea afla azi sentința în dosarul CET Govora, în care este acuzat de trafic de influență. La ultimul termen al procesului din 19 septembrie, un procuror de la DNA a cerut ca Dan Şova să fie condamnat la închisoare cu executarea pedepsei pentru trafic de influenţă şi confiscarea sumei de 100.000 de euro.

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Bălan, fost director la CET Govora, pentru abuz în serviciu la închisoare cu executarea pedepsei, în limitele speciale orientate spre mediu. În plus, procurorul a cerut ca Bălan să plătească 1,3 milioane lei despăgubiri către CET Govora.

„Pentru inculpatul Dan Şova apreciem că, din probele administrate, fapta există şi a fost săvârşită de către inculpat. În perioada octombrie – noiembrie 2011, inculpatul a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la un denunţător, în schimbul intervenţiei sale pe lângă inculpatul Mihai Bălan, în vederea încheierii unui contract de asistenţă juridică între CET Govora şi casa de avocatură a denunţătorului. În schimbul intervenţiei sale, Dan Şova a primit suma totală de 100.000 euro. (…) Considerăm că apărările formulate de inculpat sunt infirmate de probe. Inculpatul Dan Şova a arătat că a avut o singură întâlnire cu Mihai Bălan în anul 2011. Bălan a spus că au avut două întâlniri. Martorii propuşi în apărarea lui Şova sunt martori care l-au deservit ca şoferi şi nu au putut să ofere informaţii relevante”, a spus atunci procurorul.

Şova își susține însă în continuare nevinovăţia în fața instanței de judecată.

„Pentru mine personal toată această întâmplare, acest dosar, a fost cu certitudine una din cele mai dure lecţii de viaţă. Primul lucru pe care l-am înţeles, am spus că mă voi specializa în inexistenţa socială a prezumţiei de nevinovăţie. Primul lucru pe care l-am înţeles a fost statutul în societate a unui acuzat. DNA îşi exprimă o opinie, această opinie exprimată publică te exclude din societate. Am trăit această excludere zi de zi. Al doilea lucru: dacă aş fi comis fapta şi invoc cu toată modestia 22 de ani de avocatură, ar fi existat căi mult mai uşoare în a merge doi ani în a mă apăra. Se puteau rezolva încă de la Parchet, nu am acceptat pentru că pur şi simplu nu am comis fapta. Al treilea lucru: aceste acuzaţii, nefondate, iar concluziile avocatului sunt extrem de amănunţite, mi-au distrus viaţa, mi-au distrus cariera definitiv. (…) Sincer cred că o să scriu o carte despre tot ce am trăit în aceşti doi ani, despre toată nedreptatea, tot absurdul şi nejuridicul pe care l-am văzut din partea Parchetului”, a declarat Dan Şova, în ultimul cuvânt în faţa judecătorilor.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.

În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.