În data de 14 februarie se sărbătorește Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților. În această zi este comemorat Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi.
Ziua iubirii pe Glob
În Franța, o țară tradițional catolică, această zi este cunoscută simplu drept Sfântul Valentine. În Danemarca și Norvegia, ziua de 14 februarie este cunoscută ca Valentine’s Day. Cu această ocazie, mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu persoana iubită sau trimit un mesaj ori o felicitare unei iubiri secrete.
Suedezii o consideră ziua tuturor inimilor. Un proverb din Slovenia spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, în această zi mare florile și plantele încep să crească. Această zi dă undă verde începerii lucrărilor în vii și pe câmpuri. Pe 14 februarie, se spune că păsările se împerechează.
În Turcia, Sfântul Gregor, care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci, ține locul zilei de Valentine’s Day.
În Brazilia, pe 12 iunie se sărbătorește ziua înamoraților sau ziua persoanei iubite.
În Columbia, ziua iubirii și a prieteniei este sărbătorită în a treia vineri și sâmbătă din luna septembrie.
Ziua iubirii a apărut și în Japonia și Coreea ca o zi în care mai multe femei și mai mulți bărbați dăruiesc bomboane, ciocolată și flori.
Dragobetele
România sărbătorește Dragobetele pe 24 februarie, sărbătoare mitică şi ancestrală. În această zi, dedicată tinerilor pentru invocarea sentimentului peren al dragostei, ieşirea în natură, pentru a culege primele flori ale primăverii, ghiocei și brândușe, devine prilej de mare bucurie. Este ziua gesturilor făcute pentru a fi drăgăstos tot anul.
Dragobetele este o reprezentare mitică a dragostei, asociată de poporul român cu ciripitul şi împerecherea păsărilor din codru. Această zi reprezintă deschizătorul dragostei şi al bunei dispoziţii pe plaiuri carpatice, este asociată cu Cupidon sau cu Eros. În ziua de 24 februarie păsările se strâng în cârduri, cântă, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile în care îşi vor creşte viitorii pui. În unele aşezări din nordul Olteniei, această zi este întâlnită sub denumirea de Logodna sau Însoţitul păsărilor. Se zice că păsările neînsoţite în această zi mare, vor rămâne stinghere şi fără pui până anul viitor, de Dragobete. Fetele şi băieţii trebuie să se întâlnească şi ei, să facă Dragobetele. În această zi, fetele şi feciorii ies la pădure, cântând șI culeg primele flori ale primăverii. În acestă zi, nu lucra nimeni, de frică să nu ciripească precum păsările. Și sacrificarea animalelor era interzisă în acestă zi. De asemenea, ne ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în acestă zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în viitor.
În unele zone ale țării, în acestă zi, fetele tinere, curajoase să-și afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având speranța și credința că Dragobetele le va ajuta să își „vadă” jumătatea.
Florina Dinu