Ziua Eroilor, aniversată și la Slatina

Cu ocazia Zilei Eroilor, în municipiul Slatina a fost organizată o ceremonie militar-religioasă de comemorare a celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă, pentru apărarea ţării.

0
315

Manifestările s-au desfăşurat joi- 25 mai 2017, între orele 11:45 – 13:00, iar ceremonia a avut loc la Cimitirul Eroilor, unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori.  La eveniment au luat parte reprezentanţi ai  Prefecturii Olt, Consiliului Județean Olt, Primăriei Municipiului Slatina, directori şi angajaţi din instituţiile publice, dar şi membri ai asociaţiilor de veterani de război.

 

Seria discursurilor a fost deschisă de către prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, care a dat citire mesajului Primului-ministru al României, Sorin Grindeanu: „Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pentru care nu ne temem că o vom pierde, aceste lucruri se datorează în primul rând acelor oameni bravi. De aceea, îmi exprim sentimentele profunde de respect, recunoștință și admirație pentru eroii poporului român, tați și bunici ai noștri, înaintași care și-au pierdut viața de tineri în război, unii necunoscuți. Un gând puternic de speranță dedic militarilor noștri aflați astăzi în teatre de război: să se întoarcă sănătoși acasă! Iar pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă în onoarea României și pentru valorile ei, cel mai adânc respect! Dar eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru patrie. Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață acum, și care plătesc încă, în fiecare zi, în conștiință și în vise, pentru ororile cărora le-au fost martori în cel de-Al Doilea Război Mondial. Respect, dragi veterani, și să ne bucurăm multă vreme de acum încolo de dumneavoastră! Salut cu acest prilej și Armata Română, care are parte de atâta stimă, încredere și simpatie din partea poporului nostru, sentimente câștigate prin onoarea și spiritul de sacrificiu dovedite în toate momentele istoriei. Memorie eternă eroilor români!

 

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, pe ritmurile fanfarei militare. Ceremonii militare şi religioase au avut loc în majoritatea garnizoanelor din județ și din ţară. De asemenea, coroane şi jerbe de flori au depus la cimitirele şi monumentele  comemorative dedicate ostaşilor români din Austria, Cehia, Slovacia, Germania, Olanda, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa şi Ungaria.

 

Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, este celebrată în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Pomenirea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească. Din 2003, ziua Înălţării Domnului a fost stabilită prin lege şi sărbătoare naţională a poporului român.