Zgomotul stradal, peste limitele legale, în Slatina şi Balş

0
340

Poluarea sonoră continuă să fie de la o zi la alta un factor cu impact negativ asupra populaţiei. Cel puţin aşa reiese din măsurătorile sonometrice efectuate în luna octombrie de către specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei care se ocupă cu monitorizarea factorilor de mediu, Balşul şi Slatina sunt singurele oraşe din judeţ în care se înregistrează depăşiri ale zgomotului stradal.

Directorul executiv al APM Olt, Dorel Șteomlega a declarat că pentru determinarea nivelului de zgomot stradal pe principalele artere de circulație din orașele județului Olt, a nivelului de zgomot la limita unor zone funcționale (școli, parcuri, piețe și zone industriale) și a nivelului de zgomot în zone rezidențiale s-au prelevat la nivelul municipiilor Slatina și Caracal și orașelor Balș, Corabia și Scornicești nu mai puțin de 20 de probe, urmărindu-se trei indicatori: nivel echivalent, nivel maxim și nivel minim. Urmare a măsurătorilor efectuate se constată că la nivelul municipiului Slatina și orașului Balș, pe străziile cu trafic auto intens, nivelul echivalent de zgomot înregistrat a depășit valoarea limită conform STAS 10009/2017, pentru străzi de categorie tehnică III (65dB), respectiv străzi de categoria tehnică II (70dB). În celelalte orașe valorile obținute nu au depășit valoarea maximă admisă prin STAS 10009/2017, pentru străzi de categorie tehnică II (70dB), respectiv străzi de categoria tehnică III (65 dB)”, a precizat directorul executiv al APM Olt, Dorel Șteomlega.