Zeci de patroni din Olt, în proces cu ITM. Vezi motivul

0
669

Peste jumătate dintre patronii din judeţul Olt amendaţi de către inspectorii de muncă în 2018 au contestat în instanţă sancţiunile.

Astfel, din totalul celor peste 50 de amenzi contravenţionale aplicate, pe parcursul anului 2018,  de către inspectorii de muncă aproximativ 30 de amenzi au fost contestate de către agenţii economici.  Valoare totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă, anul trecut, a fost de 1.594.800 de lei din care pentru munca la negru 1.540.000 de lei.

„În anul 2018, inspectorii de muncă au aplicat nu mai puţin de 102 sancţiuni contravenţionale, din care 52 de amenzi și 50 de avertismente. Din cele 52 de amenzi, 29 au fost contestate în instanță. Toate procesele verbale de contravenţie atacate în instanţă de către angajatorii sancţionaţi sunt pentru muncă la negru dat fiind cuantumul amenzilor care se aplică în aceste situaţii . De altfel, din cele 52 de amenzi, 40 sunt pentru muncă nedeclarată. Astfel, 36 de amenzi au fost aplicate pentru  primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă. Amenda prevăzută de lege în acest caz este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată; o amendă pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în Registrul General de Evidență a Salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Sancțiunea în această situație este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată; două amenzi pentru primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta avea contractual de muncă individual suspendat, amenda prevăzută de lege fiind de 20.000 de lei pentru fiecare persoană; o amendă pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp partial. În acest caz amenda prevăzută de lege este de 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, Bogdan Ţucă.

Reprezentanții ITM Olt susțin că, angajatorii, prin avocaţii lor, solicită anularea procesului verbal de contravenţie, nu reducerea cuantumului amenzilor, iar instanţa, în puţine cazuri, o înlocuieşte cu avertisment.  Însă majoritatea proceselor de acest fel sunt pierdute de către cei care le atacă în instanţă şi sunt obligaţi să plătească amenzile primite, plus cheltuielile de judecată. Acest lucru demonstrează temeinicia actelor de control întocmite de către inspectorii de muncă.