Zeci de mii de angajați din Olt, plătiți cu salariul minim

0
364

Mai mult de treizeci la sută dintre salariaţii olteni trăiesc cu salariul minim pe economie.

Conform datelor furnizate de către Inspecţia Muncii Bucureşti, în prezent, la nivelul judeţului Olt, mai mult de 30 la sută dintre angajaţi sunt încadraţi cu salariul minim brut pe ţară. Mai exact, din cele aproape 73.000 de contracte de muncă active înregistrate la mijlocul anului, la nivelul judeţului, circa 22.000 de contracte erau cu salariul minim pe economie.

Datele extrase din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor arată că, la data interogării aplicaţiei (19 februarie 2018), la nivelul judeţului Olt erau înregistrate 21.848 de contracte active cu salariul de bază lunar brut de 1.900 de lei, dintr-un număr total de 72.975 contracte”, a precizat inspectorul șef Dantes Nicolae Bratu, șeful Inspecţiei Muncii pe ţară. Trebuie spus că un angajat poate avea unul, două sau chiar trei contracte de muncă.

Unde lucrează oltenii cu salariul minim

Domeniile de activitate în care există angajaţi cu minimum prevăzut de lege sunt comerţul şi prestările de servicii, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane. Potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, în comerţ, la firmele de pază şi în agricultură. Angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim şi în unităţile de prestări servicii, cum ar fi cele de alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări. Angajatorii recurg la acest subterfugiu pentru a reduce la minimum sumele datorate statului. În timp ce administratorii câştigă, angajaţii au de suferit mai târziu când va veni vremea pensiei. Şi asta întrucât salariul care se ia în calcul la stabilirea pensiei fiind foarte mic, implicit, şi pensia va fi la fel.

Sancţiuni pentru angajatorii care nu respectă legea

De la ianuarie 2018 salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 de lei brut pe lună, la 1.900 de lei brut pe lună, astfel că toţi cei plătiţi cu salariul minim trebuie să semneze acte adiţionale la contractul individual de muncă, prin care să le fie majorate salariile impuse de lege. Angajatorii au obligaţia de a majora salariile de bază ale tuturor angajaţiilor care le au stabilite sub acest nivel. Inspectorii de muncă vor verifica în cadrul controalelor pe care le efectuează şi acest aspect, iar angajatorii care nu respectă această prevedere pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 de lei, conform articolului 3 din aceeaşi hotărâre.

Ultima creştere a salariului minim brut pe economie a avut loc la 1 februarie 2017, când guvernul a decis majorarea salariului minim de la 1.250 lei, la 1.450 lei. Salariul minim a mai crescut de la 1 mai 2016, cu 200 de lei, de la 1.050 lei la 1.250 lei și de încă două ori în 2015, cu 75 de lei din ianuarie 2015, de la 900 la 975 şi cu încă 75 de lei, din iulie 2015, la 1.050 lei.

Ilie Bîzoi