ZECI DE INSTRUMENTIȘTI ȘI DANSATORI DE LA „DOINA OLTULUI” BENEFICIAZĂ DE CONDIŢII SPECIALE DE MUNCĂ. Manager „Centrul Județean de Cultură și Artă Olt”: „Profesia lor presupune un grad de dificultate mai mare”

0
791

În timp ce unii salariați ai unor unitaţi din judet care lucrează în condiții grele de muncă, cu expunere la noxe, nu beneficiază de grupe de muncă, alții sunt privilegiați din acest punct de vedere. Printre ei se numără și o parte dintre salariații Ansamblului „Plaiurile Oltului”, actualmente „Doina Oltului”, care sunt încadrați în condiții speciale de muncă. Cu alte cuvinte munca acestora este una grea, iar legea vine în sprijinul lor.

În baza Legii 263/2010 locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din: unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii; activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi; aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa numărul 1 din Legea  263/2010; activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa numărul 4 din aceeaşi lege.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt există câteva instituții care beneficiază pentru anumite locuri de muncă de condiţii speciale. Printre acestea se numără și Ansamblul „Plaiurile Oltului” care are încadrați 25 de salariaţi în condiţii speciale de muncă. Este vorba despre dansatori, dar și instrumentiști la instrumente de suflat (nai, saxofon).

Astfel, pentru fiecare an lucrat în grupa a I-a de muncă (condiții speciale) aceștia beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni. De exemplu, la un stagiu de cotizare de 24 de ani și peste, perioada cu care angajatul care a lucrat în astfel de condiții va ieși mai devreme la pensie este de 12 ani.

Pentru a înţelege ce înseamnă condiţii speciale de muncă şi cine sunt salariaţii de la „Doina Oltului” care se încadrează în această categorie, l-am contactat telefonic pe managerul Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, Viorel Vivi Pintea: „ Toți suflătorii și dansatorii din toată țara de la toate ansamblurile beneficiază de această grupă specială. Vârsta de pensionare este mai mică decât la ceilalți pentru că profesia lor presupune un grad de dificultate mai mare. Nu este o invenție la județul Olt. Este lege.

În momentul de față avem 17 instrumentiști (vioară, țambal, nai, saxofon), 18 soliști vocali și 24 de dansatori. Doina Oltului are trei compartimente: două compartimente și orchestră, incluzând și soliștii și dansatorii. Toți muzicanții folosesc creierul pentru cunoștințe teoretice, însă legiuitorul a stabilit că folosirea excesivă a plămânului, a ritmului cardiac, s.a.m.d presupune un efort suplimentar și un ritm de muncă până la urmă, a declarat Pintea.

Spre deosebire de instituțiile angajatoare din judeţ care sunt încadrate cu salariaţi în condiţii deosebite de muncă, unitățile  prestatoare de condiţii speciale de muncă nu trebuie să îşi înnoiască anual avizele de încadrare, această regulă adresându-se doar unităţilor cu angajaţi în condiţii de muncă deosebite. Perioada lucrată în grupe superioare de muncă, respectiv condiţii deosebite/speciale de muncă conferă asiguraţilor următoarele drepturi: majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor de cotizare de şase luni, pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I (condiţii speciale) şi trei luni pentru fiecare an lucrat în grupa a II-a de muncă (condiţii deosebite) şi reducerea vârstei standard de pensionare, proporţional cu perioada efectiv lucrată în aceste condiţii.