Vom avea sau nu zăpadă de Sărbători?

1
322

Vremea din această perioadă este una cu totul atipică. De mai multe ori s-a trecut practic de la un anotimp al altul în doar 24 de ore. Meteorologii au emis prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. În perioada 19-26 decembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului, în majoritatea regiunilor țării. Excepție fac zonele montane înalte. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la munte şi local în sud- est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Mai exact, potrivit meteorologilor nu vom avea zăpadă nici de Crăciun și nici de Revelion.

Nu vine gerul

Anul 2023 vine și el cu o vreme mai caldă decât ar fi normal. În perioada 2 – 9 ianuarie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în toate regiunile.

În săptămâna 9 – 16 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, potrivit ANM.

Cod galben de ploi

Weekend-ul începe cu o vreme mohorâtă în toate regiunile țării. Până sâmbătă la prânz este în vigoare un cod galben de ploi însemnate cantitativ. „În intervalul menţionat în Banat, Crişana, Maramureş, nord-vestul Olteniei şi local la munte, vor fi ploi însemnate cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse, în special în zona Carpaţilor Occidentali şi în masivele vestice ale Carpaţilor Meridionali 40…60 l/mp. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi pe alocuri vor fi descărcări electrice”, a transmis ANM.

Sursă: evz.ro

1 COMENTARIU

Comments are closed.