Viorel Nădescu: „IUBESC DRĂGĂNEȘTIUL, SUNT ȘI VOI RĂMÂNE UNUL DE-AL LOR!”

0
3482

Inginerul Viorel Nădescu a terminat o facultate de silvicultură, o meserie frumoasă și cu multe satisfacții. Totuși, încă de tânăr, a îmbrățișat o altă activitate care presupune acțiune, responsabilitate și spirit antreprenorial: OM DE AFACERI! Astfel, a devenit cel mai important întreprinzător privat din Drăgănești, cel mai sărac oraș din județul Olt.

Domnule director, Viorel Nădescu, prima întrebare se referă la începutul afacerilor demarate cu mulți ani în urmă…

Mai exact, de acum 20 de ani, când abia intrasem în Secolul XXI, cu o diplomă de inginer silvic pe care de abia se uscase cerneala.

Am simțit că am atracție către domeniul afacerilor și am început de jos cu comerțul de combustibil solid, lemn, cărbune, și exploatarea forestieră. Primul pas important l-am făcut în anul 2005, când am înființat societatea SC NĂDESCU VIOSILV SRL și am adăugat la obiectul de activitate prestarea serviciilor de împădurire plantații la Regia Națională a Pădurilor.

Ați prelucrat lemnul brut, oferind astfel plus valoare. Așa ați pus pe picioare o fabrică?

Da, câțiva ani mai târziu am realizat că există posibilitatea ca să încep activitatea de procesare a lemnului printr-o mică fabrică de cherestea prin care produceam semifabricate cu o singură destinație: exportul.

Ați avut fabrica în Drăgănești-Olt?

Sunt om al locului, drăgăneștean get-beget, deja familist, cu doi copii, sunt legat de aceste meleaguri. Niciodată nu voi alege o altă locație pentru afacerile mele. Mai ales că orașul nostru este unul dintre cele mai sărace din România. Nu are nicio activitate importantă economică, zero industrie, zero servicii, iar traiul este același de ani de zile.

Aveți vreun reproș pentru cineva?

Eu gândesc la fel ca toți oamenii care locuiesc aici și pun fireasca întrebare: de ce în toți acești ani, cei care au condus această comunitate n-au atras nicio investiție importantă, nu au dat atenție prioritară atragerii oamenilor de afaceri.

Aveau această posibilitate și nu au făcut-o, de ce?

Da, încă există posibilitatea de a veni la Drăgănești-Olt oameni de afaceri puternici care să dea drumul la activități de producție. Chiar multinaționale ar putea veni aici, pentru că au tot ce le trebuie: forță de muncă ieftină și calificată în multe domenii, toate utilitățile de care au nevoie: gaz metan, curent electric, apă și canalizare. Plus că avem o zonă cu terenuri în suprafețe mari, private sau ale primăriei pe care se pot dezvolta mari unități industriale.

Presupunem că ați fi edilul orașului Drăgănești-Olt, ce ați întreprinde în acest sens?

Da, bună întrebare! Știți că am candidat pentru această importantă funcție. E adevărat că n-am ales când trebuia decizia de candidatură și am pierdut…startul! Data viitoare nu mai fac aceeași greșeală. Răspunsul la întrebare este bine pregătit de mine, sunt soluții care țin de implicare, de studiul investițiilor, traiul în România, de sprijinul politic al partidului din care fac parte, PSD. Totodată, am în vedere sprijinul conducerii PSD Olt, al Consiliului Județean Olt, personal al domnului președinte Marius Oprescu. Sigur, un ajutor mare l-aș primi de la parlamentarii de Olt, în special de la domnul deputat Cătălin Grecu. PSD este iar la guvernare, sunt convins că domnul senator Paul Stănescu mi-ar întinde o mână de ajutor pentru că oamenii din Drăgănești-Olt au nevoie de locuri de muncă în orașul lor.

Sunteți considerat „omul de afaceri numărul 1” în Drăgănești-Olt, aveți planuri mari, cu o investiție deosebită în acest sens?

Afacerile mele în Drăgănești-Olt s-au extins an de an, depășind două milioane de euro anual. Recent, am cumpărat fosta societate de producție ”OLT COTON SA” care se degrada rapid. Aici voi realiza cea mai mare investiție din oraș, o fabrică de producție parchet și furnir pentru mobilă.

Ne dați câteva detalii?

Da, avem utilajele aduse la locul de producție, incinta SC OLT COTON, darea în folosință va fi în prima parte a anului viitor. Cifra de afaceri va fi de peste 13 milioane de euro, producția realizată va merge la export. Și, rețineți, aici vor lucra peste 350 de persoane, în trei schimburi. Vom profita și de faptul că prin grija Consiliul Județean Olt s-a realizat, de curând, asfaltarea drumului județean care tranzitează această localitate, ce se afla într-o stare foarte proastă de ani. Totodată, ne bucurăm de faptul că datorită acestei investiții mărețe a Companiei de Apă Olt avem acces la rețeaua urbană de canalizare și apă potabilă.

Deci, anul viitor, în Drăgănești-Olt peste 350 de oameni vor avea un loc de muncă și alte zeci de firme locale vor beneficia indirect de această investiție?

Da. Este începutul unei mari schimbări și în Drăgănești-Olt. În fabrica pe care o vom deschide anul viitor, 80 la sută dintre angajați vor fi femei și tineri. Legat de tineri, trebuie să le acordăm o atenție deosebită, mai ales că în oraș nu există nicio activitatea cultural-sportivă pentru ei.

Domnule inginer Viorel Nădescu punem punct acestei întâlniri și vă propun o nouă întâlnire pentru că aveți încă multe de spus. Sunteți de fapt, omul faptelor!

De acord. Vă mulțumesc!

Pavel Calciu