VEȘTI PROASTE PENTRU MII DE SALARIAȚI DIN OLT

0
684

Sute sau chiar mii de olteni, salariați ai unor unități economice din județul Olt, riscă să-și piardă vechimea în muncă, întrucât patronii lor nu au depus anul trecut la Fisc Declarația 112 care le atestă stagiul de cotizare la pensii.  În acest caz este vorba de peste 560 de patroni din Olt.

În cazul în care angajatorul nu a declarat la stat o persoană care a lucrat efectiv, atunci acel salariat nu are vechime în muncă.  Trebuie precizat faptul că, lipsa de declarare a unei persoane în acte lună de lună nu este același lucru cu lipsa plății contribuției la asigurările sociale (CAS), adică la pensii. Dacă firma v-a declarat la stat, v-a reținut din salariu CAS, dar nu a virat către stat sumele aferente acelui CAS, atunci drepturile dumneavoastră la pensie nu sunt afectate și acea perioadă lucrată vi se consideră vechime. Statul trebuie să își recupereze, prin intermediul Fiscului, acele contribuții reținute de la salariat și nevirate la termen către stat prin stopaj la sursă.

Doar dacă nu v-a declarat nominal, pe CNP, în Declarația 112 care se depune la Fisc, atunci înseamnă că nu ați fost asigurați la Pensii în perioada respectivă, deci nu vi se consideră vechime în muncă. „Numărul de contribuabili arondați AJFP Olt care nu au depus, în anul 2020, declarația 112«Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate» este de 562”, a precizat șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt, Florinel Meleru, la solicitarea Gazeta Oltului.

Numărul de contribuabili arondați  AJFP Olt care nu au depus, în anul 2019, declarația 112«Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate» a fost de 588, în timp ce în anul 2018, potrivit datelor din evidența fiscală, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, nu au depus declarația 112 «Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate» un număr de 158 contribuabili.

 Neîndeplinirea de către contribuabilii persoane juridice încadrate în categoria contribuabililor mici, precum și de persoanele fizice a obligațiile de declarare prevăzute de lege, constituie contravenție potrivit prevederilor articolului 336 din Legea numărul 207/2015 privind Codul de procedură fiscal și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 lei. Legea prevede sancțiuni doar pentru plătitorul de venit, salariații neavând obligații declarative și de plată.

Cum puteți verifica stagiul de cotizare la pensii

Pentru a ști în orice moment dacă patronii v-au trecut în D112 pe care firma este obligată să o depună lunar la Fisc sau vreți să aflați dacă angajatorii v-au declarat legal anii de muncă prestați sau nu vă puteți adresa direct Casei Județene de Pensii sau deschide un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Tot ce trebuie să faceți este să aveți o adresă de e-mail validă şi să depuneți o cerere la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt.

Potrivit conducerii CJP Olt, persoanele care îşi vor deschide un asemenea cont au mai multe beneficii, putând să vadă datele din carnetele de muncă, stagiile de cotizare anuale şi lunare (începând cu 1 aprilie 2001) şi respectiv vechimea şi venitul brut realizat, indiferent dacă sediul angajatorului este în Olt sau în alt judeţ. De asemenea, titularii conturilor online pot vedea ce punctaj au realizat în sistemul unitar de pensii publice (din aprilie 2001 la zi) şi pot avea acces la informaţii privind declaraţiile nominale depuse de angajatori, despre viramentele la Pilonul II de pensii private şi despre fişa financiară privind declaraţiile individuale de asigurare socială şi/sau contracte de asigurare socială încheiate cu casele teritoriale de pensii. Paşii de urmat pentru deschiderea acestui cont online sunt: accesarea paginii Casei Naţionale de Pensii Publice (www.cnpp.ro) căutarea secţiunii „De ce să îmi fac cont”, unde se aplică pentru solicitarea deschiderii unui cont online la câmpul „Completează formular“, completarea cu datele personale a formularului online. Listarea formularului pentru deschiderea contului online, însoţit de copia actului de identitate al titularului, se depune la sediul casei judeţene de pensii. În urma procesării cererii de activare a contului de către Casa Judeţeană de Pensii Olt, solicitantul va primi un user name şi parola pentru a-şi accesa contul. „Până în prezent CJP Olt a activat peste 450 de conturi”, a declarat Iulian Smarandache, directorul executiv al instituţiei. Platforma de servicii electronice lansată de CNPP îi scuteşte pe salariaţii olteni de un drum în plus pe care aceştia sunt nevoiţi să-l facă în cazul în care vor să obţină date cu privire la stagiul de cotizare sau orice alte informaţii.