Vești mari pentru mii de elevi din România! Guvernul a aprobat o hotărâre prin care cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi în anul școlar 2019 – 2020 este cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale
Ministerul Educației Naționale a anunțat că Guvernul a decis că autorităţile locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor în funcție de bugetul de care dispun. Bursele pentru elevi încep de la 10 lei și pot ajunge la 1.000 de lei. În acest moment există patru tipuri de burse pentru elevi: burse sociale sau burse de ajutor social, burse de studiu, burse de merit și burse de performanță.
„Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariţiei noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, este cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019”, explică MEN.
Bursele școlare ale elevilor se vor acorda în funcție de bugetele pe care le au la dispoziție, astfel că autoritățile locale pot lua decizia majorării burselor primite de elevi în anul școlar 2019-2020.
Din ianuarie 2019, bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Însă până la apariția acestei legi, valoarea burselor era stabilită de autoritățile locale.
Burse sociale. Valoarea bursei pentru elevii orfani sau săraci este de 300 de lei pe lună; bursa socială pentru elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate este de 100 de lei lunar; bursa socială pentru elevii al căror venit net lunar pe membru de familie nu este mai mare de 50% din salariul minim net pe economie este de 300 de lei; tot 300 de lei este și bursa de ajutor social ocazional.
Burse de performanță. Elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, dar și cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate pentru competițiile internaționale pot beneficia de o bursă de 1.000 de lei; pentru elevii care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel national, bursele ajung la 500 de lei pe lună.
Burse de merit. Pentru elevii care au media 10 bursa este de 600 de lei pe lună; pentru elevii cu media cuprinsă între 9,50 și 9,99 bursa este de 300 de lei lunar; bursa de merit pentru medii cuprinse între 9,49 și 9,00 este de 200 de lei; bursa de merit pentru medii cuprinse între 8,99 și 8,50 este de 70 de lei lunar, informează romaniatv.net.
Sursa: bugetul.ro