Vești mari pentru mii de salariați! Ce se întâmplă cu dreptul la despăgubire

0
375

Conform unei recente decizii a Tribunalului București, un salariat poate solicita angajatorului despăgubiri pentru prejudiciile aduse de condițiile necorespunzătoare de muncă. 

Dreptul la securitate și sănătate în muncă este prevăzut de Codul muncii alături de celelalte drepturi ale salariatului. „Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiții de muncă adecvate activității desfășurate, de protecție socială, de securitate și sănătate în muncă, precum și de respectarea demnității și a conștiinței sale, fără nicio discriminare”, prevede Codul muncii.

Printr-o recentă decizie, Tribunalul București a dat câștig de cauza unui angajat al statului care și-a dat în judecată angajatorul pentru condiții de muncă necorespunzătoare. I s-a recunoscut dreptul la despăgubiri de peste 14.000 de euro, sumă care continuă să crească lunar, până când condițiile de muncă se vor ameliora. În cazul de față, era vorba despre 12 oameni care lucrau, printre mormane de dosare și cabluri de la aparatele electronice, într-un birou mult prea mic.

Speța poate fi un precedent de luat în seamă pentru alți angajați care lucrează în condiții similare, în spații neadecvate, cu riscuri pentru sănătatea lor fizică și psihică, apreciază Avocatnet. Și nu doar pentru salariații statului, ci și pentru cei care lucrează pentru firme private.

„Demnitatea umană, inclusiv cea privind relațiile de muncă, face parte din elementele de baza ale construcției drepturilor fundamentale ale omului, fiind garantată de art.1 alin.(3) din Constituția României. Demnitatea în muncă a salariaților este un principiu fundamental, care alături de libertatea individuală constituie esența însăși a Convenției Europene a Drepturilor omului”, a punctat instanța în motivarea deciziei date, informează dcbusiness.ro.

Sursa: bugetul.ro