Vești bune pentru locuitorii județului Olt. Două proiecte importante, semnate

0
1105

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, Marius Oprescu, primarul municipiului Slatina, Emil Moț şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, au semnat, joi, două noi contracte de finanţare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Este vorba despre proiectul Modernizarea drumului județean DJ 642, Stoenești (intersecția cu DN6) – Giuvărăști (limita județului Teleorman) și proiectul privind Modernizarea, eficientizarea, extinderea sistemului de iluminat public și reabilitarea instalațiilor electrice din municipiul Slatina”. Valoarea totală a celor două contracte depășește 21 milioane de euro.

Contractul de finanțare a proiectului privind modernizarea drumului județean DJ 642, Stoenești (intersecția cu DN6) – Giuvărăști (limita județului Teleorman) are o valoarea totală de 81.957.600 lei, din care 75.576.351 lei, reprezentând contribuția nerambursabilă prin FEDR și de la bugetul național și 6.381.248 lei reprezentând contribuția Consiliului Județean Olt. Proiectul presupune reabilitarea drumului județean pe o lungime totală de 46,119 km. Perioada de implementare este de 56 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Despre această importantă investiție, dar și despre viitoarele proiecte de infrastructură rutieră aflate pe agenda de lucru a forul județean, președintele Consiliului Județean (CJ) Olt, Marius Oprescu a declarat: Pentru CJ este un proiect de infrastructură important, un drum finanțat prin Programul Operational Regional Axa prioritară 6 îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, aria prioritară 1 însemnând strategia Dunării. Este al doilea proiect ca importanță pe exercițiul bugetar numărul 2. Așa cum știți CJ a semnat în urmă cu doi ani un proiect pentru DJ546, cel de la Dăneasa la Verguleasa, un proiect în valoare de 128 milioane de lei, proiect cu care suntem în faza de proiectare, urmând ca săptămâna viitoare să ne fie predat proiectul, iar CJ să scoată la licitație acea porțiune de drum de aproximativ 60 de kilometri. Așa cum spuneam acest proiect este pe strategia Dunării, strategie care face parte tot din POR. De asemenea, pe strategia Dunării CJ mai are depus un proiect care în acest moment este în faza de evaluare tehnică și economică. Este vorba de drumul județean 643 care pleacă din Bobu-Osica de Jos, Voineasa până la ieșire în drumul national la Balș. Asta înseamnă un drum de aproximativ 25 de kilometrii și o sumă de 56 de milioane de lei. Din informațiile pe care le avem până acum și aceea porțiune de drum este eligibilă. Urmează să avem vizita pe teren. Sperăm să ne revedem cât mai repede la semnarea contractului de finanțare și pentru acel drum. Sunt două drumuri, cu cel pe care l-am semnat astăzi, foarte importante. Practic reușim să modernizăm în acest exercițiu până în acest moment peste 100 de kilometri de drumuri județene. Așa cum știți CJ are în administrare peste 1.000 de kilometri de drum județean . O parte am reușit să-i asfaltăm pentru că mai avem și drumuri neasfaltate pe PNDL 1 și 2. Sunt aproximativ 50 de kilometri de drum județean pe care am reușit să-i asfaltăm ca primă investiție pentru că n- au fost asfaltați niciodată. Avem din bugetul propriu pentru anul în curs două drumuri importante care să asigure facilitatea intrării către managementul deșeurilor. Este vorba de o bucată de drum ca varianăt ocolitoare a comunei Bălteni, astfel încât mașinile mari care duc gunoiul și vin de la groapa de gunoi de la Bălteni să nu mai treacă prin localitate. De asemenea, o altă bucată de drum care asigură intrarea la stația de transfer din Balș, pentru a ocoli aglomerația din Balș, prin Bobicești. Aceste două drumuri le facem din bugetul propriu. Anul acesta se lucrează la studiile de fezabilitate și sperăm să le scoatem la licitație și să ne apucăm de construcția lor pentru că avem bani prinși în excedentul bugetar pentru a asigura finanțarea. Sunt pași importanți care se fac în construcția infrastructurii din județul Olt. Așa cum v-am spus sperăm să ne vedem cât mai repede pentru semnarea celui de-al treilea proiect pentru exercițiul bugetar numărul 2”, a concluzionat șeful administrației județene.

Cel de-al doilea proiect semnat de Primăria municipiului Slatina vizează „Modernizarea, eficientizarea, extinderea sistemului de iluminat public și reabilitarea instalațiilor electrice din municipiul Slatina”. Cu bani de la Uniunea Europeană, sistemul de iluminat stradal din muncipiul Slatina va fi înlocuit cu unul modern, comandat de la distanță. Valoarea totală a proiectului este de 22.930.594 de lei. Potrivit primarului municipiului Slatina, Emil Moț, obiectivul acestui proiect este creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructura sistemului public de iluminat din Slatina concomitent cu reducerea emisiilor de CO2. Acest proiect va cuprinde 90 la sută din Slatina. Vom schimba absolut tot ce înseamnă iluminatul public, adică becurile din Slatina de generație veche, becurile cu filament și vom introduce în Slatina tehnologia Led. Pe lângă faptul că vom introduce tehnologia Led vom avea și o gestionare inteligentă a acestei tehnologii și anume Telegestiunea. Tot ce înseamnă iluminat public din Slatina va fi controlat la distanță și va fi controlat în funcție de zonele unde sunt amplasate becurile cu tehnologie led, în funcție de orarul în care acestea vor fi folosite. Prin telegestiune becurile vor fi dimate singure, adică intensitatea luminii va fi redusă. Prin acest proiect noi vom salva o cantitate foarte mare de energie și în același timp vom avea și o reducere a emisiilor de carbon la jumătate. Vom schimba un număr de 1.216 corpuri de iluminat și vom amplasa 96 de stâlpi noi din metal. Asta înseamnă extinderea sistemului de iluminat. În viziunea noastră pentru municipiul Slatina acest proiect este foarte important și se integrează în viitoarele proiecte pe care le avem de semnat la ADR. Mai avem un număr de 12 proiecte prin care noi încercăm să eficientizăm tot ce înseamnă consumul de resurse în municipiul Slatina și să intrăm cu orașul nostru pe același făgaș în care sunt orașele mari din Uniunea Europeană, a declarat primarul municipiului Slatina, Emil Moț.  În completare, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a ţinut să precizeze: În ceea ce privește Drumul județean 642 care are o valoare de 16,5 milioane euro sunt o serie de lucrări cum ar fi: amenajarea intersecțiilor, amenajarea stațiilor de autobuz și parcări. Sunt 15 stații de autobuz care vor fi amenajate. Sunt nouă localități care va tranzita acest drum respectiv 29.000 de locuitori vor putea beneficia în mod direct de modernizarea acestei infrastructuri și se vor amplasa și dispozitive de scurgere și evacuare a apelor pluviale. La proiectul de la Primăria Slatina se reabilitează peste 16,5 kilometri de sistem de iluminat public. Este un sistem foarte modern. Practic conform indicatorilor din proiect și conceptului de Telegestiune se vor înregistra economii de până la 85 la sută față de soluțiile clasice folosite”, a conchis Bogheanu.