Vești bune! De joi, 27 iunie, montarea acestora nu mai necesită autorizație

0
1036

Cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire, conform unei prevederi dintr-un act normativ publicat luni în Monitorul Oficial.

Concret, este vorba despre un amendament adăugat prin ​Legea pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, publicată luni în Monitorul Oficial nr. 509 și care prevede o serie de modificări referitoare la autorizația de construire. Actul normativ urmează să intre în vigoare în trei zile de la data publicării în MO, respectiv pe 27 iunie.

Prin această nouă prevedere s-a decis ca persoanele care vor dori să își monteze panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și/sau panouri solare pentru încălzirea apei să nu mai fie nevoiți să procure o autorizație de construire. Totuși, înainte de montare, autoritățile administrației publice locale (primăriile) vor trebui înștiințate de modificarea care urmează să se întâmple, scrie avocatnet.ro

Momentan, de necesitatea unei autorizații de construire sunt scutite lucrările de reparație și zugrăveli interioare și exterioare (cu condiția să nu modifice structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al clădirii), lucrările de reabilitare energetică, finisajele etc. Prin acest nou amendament, cetățenii își vor putea monta panouri fotovoltaice și solare mult mai simplu din punct de vedere legal, fără să mai trebuiască să obțină autorizația de construire.

Scopul pentru care s-a adăugat acest amendament la legea construcțiilor a fost „deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori”, după cum se specifica în motivația proiectului.

De altfel, o astfel de prevedere va ușura procesul pentru cei care ar fi dorit să facă modificări de acest gen clădirilor, dar care se loveau de mecanismele birocratice. Mai mult decât atât, având în vedere programul de finanțare Casa Verde, demarat de Administrația Fondului pentru Mediu și care are loc în fiecare an începând din 2010, faptul că autorizația de construire nu va mai fi necesară pentru astfel de proiecte ar putea să îi motiveze mai mult pe cetățeni să acceseze finanțarea de la stat și să își înlocuiască sistemul de încălzire cu unul bazat pe energie regenerabilă.

Sursa: bugetul.ro