Val de viroze şi pneumonii în județ, dar și în toată ţara. Zeci de mii de pacienţi au trecut în ultimele zile pragul cabinetelor medicilor de familie şi al spitalelor. În ultima perioadă, la nivelul județului Olt, s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, iar medicii așteaptă disperați a doua tranșă de vaccin antigripal.
În județul nostru, în interval de doar o săptămână, s-au prezentat la medic mii de persoane cu simptome infecții respiratorii, potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt. Deși frecvența îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute a înregistrat o tendință de scădere cu aproximativ 25 % față de media ultimelor trei săptămâni, sute de persoane au avut nevoie de îngrijirile medicilor, iar multe dintre acestea au fost nevoite să se interneze deoarece starea lor de sănătate era una critică. Specialiștii DSP Olt spun că numărul mare de îmbolnăviri este determinat în primul rând de inconștiența cu care populația tratează virozele respiratorii și pneumoniile. „În doar o săptămână s-au înregistrat 1.071 cazuri de infecții respiratorii acute cu 73 de internări și 510 cazuri de pneumonii cu 84 de internări. Oamenii trebuie să conștientizeze că prezența la medic este esenșială. Mulți preferă să se trateze acasă cu leacuri băbești și neglijează prezentarea la medicul specialist sau la medicul de familie. Oamenii merg la medic când deja boala este în stare avansată, fiind nevoie de internare. În foarte multe, starea lor de sănătate se agravează și pot apărea complicații. Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsură profilactică. Din informațiile oficiale ale Ministerului Sănătății, în perioada următoare, județul Olt va primi a doua tranșă de vaccin gripal, respectiv 17.615 doze, pentru vaccinarea grupelor populationale la risc, produs care va fi distribuit către cabinetele medicilor vaccinatori, pentru continuitatea desfășurării campaniei de vaccinare antigripală“, spun specialiștii instituției.
Potrivit medicilor, gripa este o afecţiune gravă, care poate duce la spitalizare şi, uneori, chiar la deces, iar vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură și eficientă măsură. Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecţie împotriva gripei sezoniere şi reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale. Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, reprezentanții DSP– Olt recomandă: evitarea aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică utilizare, păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe, evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor, adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, dar și evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor simptome compatibile cu gripa. Aceștia avertizează totodată că antibioticele nu ajută în viroze și că acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.