Conducerea unui supermarket din Olt a fost sancționată de inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt cu o amendă în valoare de 45.000 de lei pentru comercializarea de produse expirate.
Specialiştii DSVSA Olt au efectuat în luna iulie mai multe acțiuni de control pentru a preîntâmpina apariția îmbolnavirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare de origine animală și nonanimală. În acest sens, au verificate 111 de obiective: restaurante, braserii, fast-food-uri, pizzerii, laboratoare de cofetărie/patiserie, puncte mobile, supermarket-uri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, pieţe agroalimentare.
„În urma acestor controale s-a constatat comercializarea de produse cu termen de valabilitate depăşit (expirate) la 1 supermarket, care a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 45.000 de lei”, se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.
Totodată, în perioada 12-14 iulie 2019, au fost efectuate controale tematice pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene și naționale aplicabile comerţului stradal cu produse de origine animală provenite din producția internă. În această acțiune, inspectorii sanitari veterinari au colaborat cu reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliție Olt, respectiv cu cei ai Jandarmeriei Judeţului Olt.
Astfel, au fost efectuate nouă controale în pieţe agoalimentare, târguri, locuri neamenajate (pe trotuare) situate de-a lungul căilor rutiere (comerț stradal) la micii producători, care comercializau direct către consumatorul final produsele primare de origine animală (lapte crud, ouă, carne de pasăre sau lagomorfe, miere, etc.), obținute în gospodăriile proprii şi la persoanele care comercializau direct către consumatorul final alimente de origine animală (brânzeturi, produse din carne, etc.) obținute în gospodăriile proprii.
Principalele nereguli constatate au fost: ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție şi de comercializare și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
„Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 3 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.100 de lei şi 2 avertismente. Totodată, au fost reținute oficial 45 de kg produse de origine animală (brânzeturi, lapte crud), comercializate în spatii neaprobate sanitar veterinar (trotuar) în condiții neigienice, fără respectarea lanțului frigorific și a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată”, se mai arată în comunicatul DSVSA.