Un procuror şi un judecător de la Judecătoria Slatina, urmăriţi penal

0
4976

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, recent, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care vor fi reluate cercetările asupra fostului şef de la DIICOT Craiova, Adrian Glugă, actualmente judecător la Curtea de Apel Craiova şi asupra procurorului oltean Liviu Bălan. În dosar figurează şi numele judecătorului Luis Constantin de la Judecătoria Slatina.

Este vorba de dosarul numărul 118/P/2015 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în care un fost dezvoltator imobilar pe numele său Silviu Costinel Diculescu, din Craiova, reclamă abuzul în serviciu împotriva mai multor magistraţi şi persoane fizice şi constituire de grup infracţional.

Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. În baza articolului 335 alineatul 4 Cod procedură penală, confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa numărul 195/II/2017 din 29 iunie 2017 emisă în dosarul numărul 118/9/2015 al parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei”, se arată în soluţia ÎCCJ, pronunţată în şedinţa din 15 septembrie 2017, care este definitivă.

În dosarul de urmărire penală redeschis de ÎCCJ în care  Silviu Costinel Diculescu are calitatea de petent, mai figurează, pe lângă cei doi procurori, alte patru persoane, printre care se numără judecătorul Luis Constantin de la Judecătoria Slatina şi fratele acestuia, Alin Constantin, arestat, în 2010, împreună cu mama sa, Marian Constantin, şi cu un văr al său, Tudor Constantin, în urma unui flagrant, pentru şantajarea lui Costinel Diculescu, infracţiune comisă în contul unei datorii pe care acesta din urmă ar fi avut-o faţă de familia Constantin (toţi trei au fost ulterior condamnaţi la închisoare cu suspendare, potrivit mass-media).

Contactat telefonic de redactorii Gazeta Oltului, Costinel Diculescu, a povestit cu lux de amănunte cum i-a cunoscut direct sau indirect pe cei care i-a reclamat la DNA. Orice comentariu este de prisos: „Am făcut o plângere împotriva fostului procuror şef DIICOT Craiova, Adrian Glugă, fostului procuror DIICOT, Liviu Bălan,  subcomisarului de poliţie Cristinel Bălan, Iovan Aurel, Alin Constantin şi fratele lui magistrat, şeful Secţiei Penale de la Judecătoria Slatina, Luis Constantin şi, Liviu Safta. Plângerea am făcut-o pentru tot ceea ce mi s-a întâmplat. În decursul anilor 2006-2011 am fost unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Craiova. O bună perioadă de timp au mers bine treburile atâta timp cât nu-l cunoscusem încă pe acest Iovan Aurel, finul lui Adrian Glugă, procurorul şef, care se ocupa şi el cu aceleaşi activităţi, adică dezvolta cartiere rezidenţiale. În momentul când am devenit jucător important pe piaţă au vrut să mă elimine şi au pus la cale această făcătură. Mi-au făcut un dosar penal. Bineînţeles ca orice om în prag de criză imobiliară şi în timpul crizei imobiliare, am avut şi eu probleme, dar nu sunt nici singurul, nici ultimul care a avut probleme. Problemele erau strict de gestionare afacerii, şi pierderea era aceea doar financiară nu trebuia să mi se distrugă familia, să stau închis ca ultimul infractor, atâta timp cât nu m-a interesat doar să fac un bussines. Am executat o pedeapsă de trei ani cu închisoare şi am stat cel mai lung arest preventiv din Craiova, doi ani şi o lună (…). Mi s-a făcut un dosar de înşelăciune. Am încercat să aduc probe. Am încercat să cer să se facă anumite cercetări. Nu a contat nimic. Am depus efectiv un denunţ cu caracter de cerere probatoriu la vremea respectivă în 12.12.2011. Nici până în prezent acel dosar nu a fost soluţionat, nu s-a dat nici clasare, nici neîncepere, nici n-au fost trimişi în judecată mai mulţi mafioţi din ăştia de prin Craiova, pentru că ulterior mi-am dat seama că totul a fost o făcătură generală între ei, adică Aurel Iovan, pionul principal, cu naşul său Adrian Glugă, procurorul DIICOT Liviu Bălan de la Olt, prieten şi fost coleg cu aceştia. Şi-au dat mâna hai bă să-l distrugem pe Diculescu. Bun m-au condamnat într-un final la ce executasem în perioada de arest preventiv şi eu când am ieşit am avut şi eu acces la informaţii, am avut şi eu alte pârghii prin care să-mi fac dreptate, am mers şi eu la alte structuri ale statului şi am făcut plângere împotriva lor, plângere care s-a concretizat cu această redeschidere a urmăririi penale, după ce a mai fost redeschis odată şi a fost infirmată parţial. Eu am atacat-o pentru că faptele există şi sunt foarte uşor în opinia mea de demonstrat. Am atacat-o s-a redeschis urmărirea penală şi acum aşteptăm să-i cerceteze (…)

În anul 2010 fratele acestui judecător şef Secţie Penală de la Judecătoria Slatina, adică fratele lui  Constantin Luis mă şantaja cu privire la un bloc de garsoniere. La un moment dat un anumit tip Aurel Iovan, dezvoltator imobiliar şi el care pe vremea respectivă se anunţa ca fiind prietenul meu mă duce la Adrian Glugă în perioada aceea procuror şef DIICOT chipurile să-i spun ce probleme am. M-a chemat la o spălătorie auto acolo la acest Aurel Iovan. Uite bă ţi l-am adus pe Adrian vorbeşte cu el şi când te hotărăşti să-i faci plângere lu fratele lui Luis Constantin te duci la Adrian Glugă. Lucrurile n-au stat aşa pentru că m-a aşteptat fratele procurorului, cu mama dumnealui, cu un verişor şi cu încă câţiva ţigani de pe acolo de-ai lor într-o seară mi-au rupt hainele de pe mine, mi-au luat telefonul mobil. A  doua zi dimineaţa am fost la DIICOT. I-am explicat procurorului de serviciu ce mi s-a întâmplat în seara precedentă, a înregistrat plângerea şi în acest timp indivizii respectivi mă tot ameninţau prin SMS. A văzut şi procurorul respectiv şi în ziua respectivă a fost organizat un flagrant  şi a fost arestat fratele judecătorului Luis Constantin. Teoretic ar fi trebuit să mi se termine problemele în momentul acela. Spre surprinderea mea însă abia au început pentru că şi-au dat mâna domnul judecătorul Luis Constantin.n fine a apelat la Aurel Iovan, a apelat la Liviu Bălan, procuror şi la şeful ăstora, la Glugă, şi a început să-mi născocească un dosar. Nu a fost greu să mi-l facă pentru că eu făcusem 79 de case şi un bloc de garsoniere. Vă daţi seama că printre cei 79 de clienţi, şi cei de la garsoniere, imposibil să nu fie şi un client-doi, cinci-zece, nemulţumiţi. Pe fondul lipsei banilor îi tot amânam haideţi că facem mâine, hai că facem poimâine, adică a fost un climat favorabil şi atunci au luat oamenii de acasă şi le-au spus hai să-i faceţi plângere lui Diculescu dacă vreţi să vă rezolvaţi problemele”, susţine Diculescu. În legătură cu acest dosar în care este implicat şi şeful Secţiei penale din cadrul Judecătoriei Slatina am solicitat şi un punct de vedere oficial al instituţiei. Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Slatina, Ana Maria Lixandru, ne-a precizat: „Judecătoria Slatina nu are nicio poziţie oficială. Este un dosar personal, nu ne priveşte pe noi. Domnul judecător Luis Constantin este un judecător foarte bun care îşi face treaba”, a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Slatina. Până la ora închiderii ediţiei am încercat să obţinem un punct de vedere şi al reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, însă nu am reuşit. În cele ce urmează vă vom prezenta în facsimil conţinutul plângerii  formulate de intimatul Silviu Costinel Diculescu.