Alertă! Un nou focar de pestă porcină africană în Olt

0
1425

Autoritățile sanitare veterinare din Olt sunt în alertă după ce a apărut un nou focar de pestă porcină în localitatea Mărunței.

Pesta porcină africană se extinde şi la Mărunței. Și asta după ce suspiciunea de pestă porcină africană la animalele dintr-o exploatație nonprofesională din localitate a fost confirmată în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, au anunţat, marți, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane factorii decidenții au  dispus uciderea porcilor, în scop preventiv. Având în vedere această situație, mai multe localități din împrejurimi au intrat în zona de protecție, dar și în zona de supraveghere.

Totodată, marți, 17 decembrie, la sediul Prefecturii Olt s-au întrunit reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru aprobarea planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 15.12.2019, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale. Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție : UAT Marunţei(Marunţei, Gigartu, Bălăneşti, Malu Roşu); FV 34 Comani . Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere:  UAT Draganeşti-Olt (Draganeşti-Olt, Comani); UAT Farcaşele (Farcaşele, Ghimpaţi, Farcaşu de Jos, Hotărani); UAT Dobrosloveni (Dobrosloveni, Reşca, Reşcuta, Potopinu); UAT Coteana (Coteana); exploataţia comerciala de suine din localitatea Ipoteşti; UAT Izvoarele (Izvoarele, Alimaneşti); UAT Vîlcele(Vîlcele, Vîlcele de Sus); FV 33 Coteana; FV 35 Bercica; FV 39 Reşca ”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. .

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Trebuie precizat faptul că că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.