Ultimatum de la AJOFM pentru absolvenții din Olt

0
243

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Cei care nu s-au înscris până acum mai au la dispoziţie doar trei zile pentru a beneficia de acest drept.

Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de şase luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire (data absolvirii 29 mai 2020) şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. Cei care nu au făcut-o, încă, până în prezent, mai au un răgaz de doar trei zile pentru a depune actele necesare înscrierii la şomaj. În caz contrar, după data de 28 iulie 2020, aceştia vor fi simpli şomeri.  „AJOFM Olt reaminteşte absolvenţilor de liceu că au posibilitatea să se înregistreze la sediile sau punctele de lucru ale agenţiei din Slatina, Balş, Caracal, Corabia şi Drăgăneşti Olt până la data de 28 iulie 2020 pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. În cazul depăşirii termenului absolvenţii vor beneficia doar de celelalte măsuri active prevăzute de lege: informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională. Până la această dată în evidenţele AJOFM Olt s-au înregistrat 712 absolvenţi. 80 la sută dintre ei au fost înregistrați ca urmare a deplasării reprezentanților AJOFM la sediile liceelor din județ, având în vedere situația epidemiologică existentă”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt, Elena Iordache.  Din cei 712 absolvenţi, 381 s-au înregistrat la Agenţia Slatina, Punctul de lucru Balș-111 absolvenți, Punctul de lucru-82, Agenția Locală Caracal -73 de absolvenți și Punctul de lucru Drăgănești-Olt-65 de absolvenți.

Pentru a se înregistra, tinerii din judeţul Olt se pot adresa agenţiilor locale şi punctelor de lucru din subordinea AJOFM Olt, în a căror rază teritorială îşi au domiciliu: Agenţia Locală Slatina- str. Prelungirea Crişan, nr. 2; Agenţia Locală Caracal – str. Nicolae Titulescu, nr. 29;  Punct de Lucru Balş – str. Nicolae Bălcescu, bl. 152, ap. 1 şi 3; Punct de Lucru Corabia – str. T. Vladimirescu, nr. 52;  Punct de Lucru Drăgăneşti-Olt, str. N. Titulescu, nr. 111.