Trofeul Festivalului de folclor „De dor, de primăvară” Caracal, câștigat de un tânăr din Brăila

0
289

Un festival de excepție de muzică populară autentică s-a încheiat recent la Teatrul Național “Ștefan Iordache” din Caracal aducând în cele trei zile (24-26 aprilie) artiști mari și îndrăgiți dar și tineri talentați și pregătiți pentru a deveni în viitor artiștii de mâine ai folclorului românesc.

Ajuns anul acesta la cea de-a XVIII-a ediție, festivalul a fost conceput ca o rampă de lansare a tinerilor interpreți atât din județul Olt cât și din alte zone folclorice ale țării.

Și de aceastâ dată organizatorii festivalului-concurs au fost: Primăria și Consiliul Local Caracal, Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt.

 


Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra Centrului Cultural municipal Caracal „Radu Șerban”, condusă de Daniel Voicu având ca prezentator pe Alina Elena Marin.

“Este impresionant să asculți valori autentice ale folclorului românesc. Folclorul este ceea ce ne identifică pe noi ca români. Acești tineri merită toate aplauzele noastre, îi felicit și le urez să aibă o carieră frumoasă.
De asemenea, îi felicit și pe organizatori, pe domnul Daniel Voicu și toți ceilalți care au contribuit la organizarea acestui festival. Nu ne vom opri aici, am încredere că vom continua și că vom găsi mereu tineri dispuși să cânte muzica populară autentică”, le- a transmis Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal.

Misiunea juriului în a delibera nu a fost deloc una ușoară, mai ales că valoarea concurenților a fost foarte apropiată.

Trofeul festivalului și premiul cel mare a mers la Ceaușu Cristian din Brăila.

Secțiunea soliști vocali

– Premiul I , Ianis Vedinaș din Bihor
– ⁠Premiul II, Paraschivoiu Maria din Prahova
– ⁠Premiul III, Oprea Răzvan din Teleorman
– ⁠Mențiune I, Liu Iulian din Olt
– ⁠Mențiune II, Mihuți Casian din Bihor

Secțiunea soliști instrumentiști

-Premiul I, Tâmbescu Luca din Argeș
-Premiul II, Bușcă Ionela din Dolj
-Premiul III, Lucian Ghiță din Dolj
-Mențiune I, Iancu Mădălin din Timiș
-Mențiune II, Rojișteanu Eric din Olt
-Premiul special al juriului, Țiple Arsenie din Dâmbovița
-Premiu special al juriului, Iuliana Mirică din Brăila

În cele trei zile ale festivalului, alături de o orchestrație de excepție sub bagheta dirijorului Daniel Voicu, au evoluat și au încântat publicul nume consacrate ale folclorului românesc: Cornel Borza, Ceața lui Streață, Nicoleta Crisante, Tudor Furdui Iancu, Olguța Berbec, Cătălin Pandurescu Maria Ghinea, Katia Ivan, Mioara Velicu și Simona Popescu, câștigătoarea ediției trecute.

Mioara Velicu și Tudor Furdui Iancu au declarat pentru Gazeta Oltului, că au fost foarte impresionați de căldura publicului, de arhitectura teatrului, de Parcul “Constantin Poroineanu” și așteaptă cu nerăbdare să revină în Câmpia Romanațiului.


Un public extraordinar și orașul schimbat în bine, curat cu multă verdeață. Publicul caracalean știe să susțină atât emoțiile cât și tinerețea concurenților. 
Sfatul meu pentru acești tineri este să nu se lase doborâți de necazuri pentru că viața este frumoasă. Când îți este numai bine ești tentat să faci rău, dar când ești un pic necăjit și îl vezi și pe cel de lângă tine că a suferit atunci îl înțelegi mai bine și poți sa îl ridici sau te poate ridica el pe tine”. ne-a mărturisit Mioara Velicu.

Pentru Tudor Furdui Iancu, a fost pentru prima dată când a poposit pe meleagurile oltenești și ne-a mărturisit că în Alba Iulia nu există nici teatru și nici parc atât de mare.

“Un parc atât de mare, am reușit să mă plimb înainte de spectacol. Mă bucur să fiu alături de locuitorii municipiului și cred că publicul din seara aceasta este la fel de valoros asemenea evenimentelor culturale tradiționale românești. Mă bucur că se mai păstrează încă tradiția și că tinerii vin într- un număr atât de mare.
Și eu am început ca acești tineri minunați, am participat la concursuri și am încercat să-mi fac propriul meu drum. Încerc să-mi păstrez nivelul care l-a consacrat pe tatăl meu, care este un model pentru mine”, a spus Tudor Furdui Iancu.

Marilena Vasile