Trofeul celei de-a 52-a ediţii a Festivalului “Căluşul Românesc” a fost câştigat de ceata de căluşari din Oporelu-Olt

0
1167

Timp de trei zile Caracalul a fost luat cu asalt de cetele de căluşari, care şi-au dat întâlnire în saptămâna Rusaliilor în municipiul din Câmpia Romanaţiului, pentru întrecerea căluşerească organizată sub egida celei de-a 52-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor “Caluşul Românesc”.

După o paradă a portului popular desfăşurată cu alai pe stăzile municipiului ,la care au participat toate cetele de căluşari şi Ansamblurile invitate în Festival, după primirea oficială a acestora pe platoul din faţa Primăriei de către  Marina Samiee, viceprimarul municipiului, au urmat trei seri la Teatrul de Vară, în care cetele de căluşari “au rupt scena”, întrecându-se în intensitatea focului dansului căluşeresc cu măiestriea şi spectaculozitatea specifice fiecărei formații.

Pe parcursul celor trei zile de festival, pe lângă întrecerea căluşerească de pe scena Teatrului de Vară, caracalenii au putut să admire şi să se bucure de frumuseţea portului popular, de  atelierele de dans din Parcul Poroineanu, de paradele populare şi  spectacolele folclorice alături de dansurile căluşereşti desfăşurate în premieră  în patru cartiere ale localităţii (cartierul Gară, HCC, Dr. Marinescu şi în faţa Pieţei Agroalimentare). De asemenea demonstraţia de joc tradiţional din faţa Primăriei la care au participat peste  400 de căluşari şi dansatori din judeţ, sub îndrumarea lui Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina, a putut fi admirată la scenă deschisă de către caracalenii dornici de frumuseţe, spectacol şi tradiţie.

Ultima seară a Festivalului, Seara de Gală, poate cea mai importantă pentru cetele de călușari, dar și pentru spectatorii care au umplut incinta Teatrului de Vară, a fost una cu adevărat specială. După evoluția cetelor de călușari în cele trei seri ale Festivalului, juriul al cărui preşedinte a fost Florin Teodorescu a deliberat și a desemnat câștigătorii întrecerii călușerești ai celei de-a 52-a ediţie.

Trofeul festivalului a fost câştigat de  Ceata de călușari din comuna Oporelu-județul Olt şi a fost oferit vătafilor Gheorghe Feraru și Roșu Răzvan, de către primarul municipiului Caracal Ion Doldurea.

Podiumul de premiere al celei de-a 52 ediţie  a Festivalului

Secțiunea Căluș tradițional:

Premiul I – Dăbuleni jud.Dolj

Premiul II – Giurgița jud.Dolj

Premiul III – Frâncesti jud. Vâlcea

Mențiune – Conțești jud. Teleorman

 

Secțiunea Cete de Călușari:

Premiul I – Hârsești jud. Argeș

Premiul II – Costești jud. Argeș

Premiul III – Popești jud. Argeș

Mențiune- Bârla jud. Argeș

 

Ansambluri călușărești

Premiul I – Osica de Jos jud. Olt

Premiul II – Cezieni jud.Olt

Premiul III – Dobrun jud. Olt

Mențiune – GAL “ Câmpia Burnazului” jud.Teleorman.

 

După evoluţia formaţiilor de căluşari premiate, câştigătorul Trofeului ediţiei a 52-a , caluşarii Ansamblului Romanaţi ai Centrului Cultural Caracal “au rupt scena “ festivalului,încantând prin talent, maiestrie şi dinamism publicul spectator, fiind răsplătiţi la scenă deschisă cu ropote de aplauze.. Seara de gală s-a încheiat cu evoluţia celor 5 Ansambluri invitate în Festival.

A fost o ediţie bine organizată, la care şi-au adus contribuţia toţi truditorii Centrului Cultural, de la conducere, la  artişti, sunetişti,  coregrafi, maşinişti, personal auxiliar şi nu în ultimul rand conducerea Administraţiei Publice Locale, care de această dată a fost mai implicată în desfăşurarea acestei iportante manifestări.

Felicitări!

Doru Tudor