Trei pacienţi datorează Spitalului Județean de Urgenţă Slatina sute de milioane de lei. Vezi cum s-a ajuns în această situaţie

0
1145

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are de recuperat miliarde de lei vechi de la pacienti cărora, chiar dacă au asigurare medicală, nu le sunt decontate anumite interventii chirurgicale. În aceasta situație se regăsesc în special victimele accidentelor (rutiere, casnice, de muncă), ale agresiunilor, persoanele care s-au rănit singure ori au încercat să se sinucidă.

Victimele accidentelor rutiere şi ale agresiunilor nu beneficiază, conform legii, de servicii medicale gratuite în spitale, chiar dacă au asigurare medicală. Dacă accidentul sau agresiunea s-a produs din vina altcuiva, după ce achită la externare costul îngrijirilor medicale primite şi al spitalizării, victima accidentului îşi poate recupera banii cheltuiţi acţionând în judecată persoana vinovată. Numai că sunt situații în care victimele nu au bani să plătească, iar pentru a-și recupera cheltuielile cu spitalizarea, unitatea sanitară, se îndreaptă în instanță împotriva victimelor. În practică, aceasta se traduce pentru o unitate spitalicească în ani de procese şi proceduri foarte complicate de recuperare a banilor.

Lungul drum al recuperării banilor

După externare, victimelor li se face un decont cu toate cheltuielile de spitalizare. După un anumit timp dacă nu achită, spitalul le dă în judecată pentru a-şi recupera pagubele. La rândul lor foştii pacienţi îi acţionează în instanţă pe cei care i-au rănit, iar procesele durează uneori şi câţiva ani, lucru care dă mari bătăi de cap managerilor de spitale. Greu de recuperat sunt şi banii cheltuiţi pe agresiunile rămase cu autor necunoscut. Şi asta pentru că dacă poliţia nu reuşeşte să identifice agresorul, zilele de spitalizare şi toate costurile legate de tratament sunt acoperite fie de spital, fie de victimă. Iar de cele mai multe ori spitalul riscă să rămână cu paguba dacă agresorul nu are niciun venit. Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea, în prezent  unitate sanitară pe care o conduce are de recuperat aproape 7,5 miliarde de lei vechi. „Pentru anul 2016, suma decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Olt pentru pacienți asigurați, victime ale accidentelor și vătămărilor corporale, pe care Spitalul Județean de Urgență Slatina o are de recuperat de la persoanele care au produs vătămări pacienţilor asigurați este de  745.299,212 lei”, susţine conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina, în răspunsul dat solicitării noastre. Totodată conducerea celei mai mari unități sanitare din județ a ținut să precizeze că nu există pacienți care au beneficiat de tratamente medicale în urma unor accidente sau agresiuni ce nu au fost decontate de stat. Pacienții asigurați, care au fost victimele unor accidente sau agresiuni, au beneficiat de tratamente medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Olt, în baza contractului de prestări servicii medicale. În prezent nu există procese împotriva pacienților neasigurați și nici cazuri pe care instanța de judecată să le fi transformat în muncă în folosul comunității. Primele trei cele mai mari sume pe care Spitalul Județean de Urgență Slatina le are de recuperat de la pacienții asigurați înregistrați ca și victime ale unor accidente rutiere și agresiuni, pentru anul 2016 sunt: 19.395,85 lei; 17.817,07 lei și 13.827, 70 lei.

Ilie Bîzoi