Medicii olteni confirmă faptul că în această perioadă a anului creşte numărul persoanelor depresive, la fel și vânzările la medicamentele care tratează depresia. Îngrijorător este că foarte multe persoane refuză vizita la medicul specialist, iar această boală trebuie abordată ca o prioritate.
Stresul de la locul de muncă împinge tot mai mulţi oameni către unitățile medicale. Medicii au constatat că, tot mai multe persoane solicită medicamente împotriva stresului şi a depresiei și spun că depresia sezonieră se manifestă asemănător oricărei forme de depresie: o tristeţe permanentă, în special dimineaţa, dificultăţi de concentrare, pierderea interesului pentru orice gen de activitate zilnică, iritabilitate, oboseală, lipsă de energie, tulburări de somn, bulimia, atracţia pentru dulciuri, creşterea în greutate, iar uneori chiar gânduri suicidare. „Într-adevăr, suntem într-o perioadă în care numărul depresiilor este tot mai mare şi are tendinţă ascendentă şi numărul tentativelor de suicid. Îngrijorător este faptul că există mult mai multe persoane care suferă de depresie însă nu conștietizează gravitatea acestei probleme și nu se prezintă la medic”, confirmă un medic oltean de specialitate. Specialiștii au studiat și legătura dintre depresie şi sănătatea inimii, ajungând la concluzia că, dintr-un total de 93.676 de femei, aproape 16% au avut un nivel ridicat al stării depresive, iar rata deceselor datorate bolilor de inimă a fost, în consecinţă, cu 50% mai mare în rândul femeilor depresive.
Femeile, cele mai afectate de depresie
Medicii spune că în această perioadă a anului foarte mulţi pacienţi fac depresie. Potrivit acestora, depresia sezonieră, denumită şi tulburare afectivă sezonieră, este o stare de disconfort psihic şi fizic care se asociază cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna şi iarna. Statisticile spun că cele mai afectate sunt femeile, însă şi tinerii cad pradă acestor stări deloc plăcute. În anotimpurile reci, organismul trebuie să se readapteze la mediul extern, iar persoanele mai fragile nu fac întotdeauna faţă cu succes acestor schimbări. „Orice schimbări climaterice dau modificări psihologice. Pentru a depăşi stările date de trecerea de la vară la toamnă-iarnă, care, desigur, nu sunt deloc plăcute, este bine să ajutăm organismul. Trebuie să înţelegem că depresia este o boală care trebuie tratată cum se cuvine”, mai spune medicul. Potrivit cadrelor medicale, se poate încerca, de asemenea, o prevenire a depresiei sezoniere prin administrarea unor suplimente de vitamine, minerale, oligoelemente, printr-o dietă bogată în vitamine, minerale, printr-un program ordonat, cu somn suficient şi activitate fizică în aer liber.