Taxă specială de salubrizare pentru caracalenii care nu au contract cu ADPP

0
656

Caracalenii care nu au contract cu Administrația Domeniului Public și Privat (ADPP) Caracal vor plăti o taxa specială de salubrizare de 11,68 de lei pe persoană/lună. Decizia a fost luată de aleșii locali în ședința de vineri, 29 iunie, a Consiliului municipal Caracal.

Taxa de salubrizare aprobată de consilieri este valabilă doar pentru persoanele fizice care dețin imobile pe raza municipiului Caracal și care nu au încheiat contract cu operatorul de salubritate.  Taxa specială se calculează pin înmulțirea tarifului de colectare și transport cu cantitatea de gunoi reglementată de Consiliul Local al municipiului Caracal (0,25mc/pers/lună). Taxa special se calculează pentru fiecare persoană care locuiește cel puțin o lună calendaristică în imobil.

În cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice autorizate, fără contract de salubrizare, taxa specială aprobată de consilierii locali va fi de 46,71 lei/metru cub. Suma totală de plată/lună se calculează înmulțind taxa special lei/metru cub cu numărul de metri cubi/lună de deșeuri ridicate și transportate de operator.

Cuantumul taxei speciale va fi actualizat în fiecare an. Taxa are drept scop acoperirea cheltuielilor serviciului de salubrizare efectuat pentru colectarea, transportul, depozitarea și neutralizarea deșeurilor municipale nepericuloase de la utilizatori serviciului efectuat pentru persoanele fizice care nu au încheiat un contract pentru prestarea serviciilor de salubrizare cu operatorul de servicii publice de salubritate.

În expunerea de motive la proiectul aprobat de aleșii locali se arată că operatorul de salubritate care colectează, transport, depozitează și neutralizează deșeurile menajere și asimilate acestora la nivelul municipiului Caracal are dificultăți, în sensul că nu toți beneficiarii serviciului de salubritate au încheiate contracte sau refuză să achite contravaloarea acesteia. În acest context, considerăm că este necesar, să se instituie taxă special de salubrizare pentru toate persoanele fizice și juridice de pe raza municipiului Caracal care nu au încheiat contract cu operatorul serviciului de salubrizare, direct sau prin asociația de proprietari.

Ilie Bîzoi