Aproximativ 500 de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia au încasau necuvenit anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt sunt de peste patru miliarde ROL.
Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de venit minim garantat, stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie de creşterea copilului, de ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei. „„În evidenţele instituţiei, la 28 mai 2020, figurau 475 de debitori. Suma pe care aceştia o datorează se ridică la valoarea totală de 434.792 lei”, a precizat directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiță.
Situaţia cea mai gravă se înregistrează la venitul minim garantat unde sunt constituite 216 debite în cuantum total de 202.525 RON (peste 2 miliarde ROL). Nici în privința alocației de susținere a familiei situația nu era în regulă, la sfârșitul lunii mai, debitele pe care le avea de recuperate AJPIS Olt de la 168 de beneficiari fiind de 98.627 RON. Sume relativ mari de recuperate sunt și la stimulentul de inserție. În prezent suma pe care AJPIS o are de recuperat de la 41 de beneficiari se ridică la 76.792 RON. Debite în cuantum de 33.497 RON înregistreză și 16 beneficiari de alocație de stat, în timp ce 34 de beneficiari de indemnizație de creșterea copilului au de returnat 23.288 RON.
Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.
Derogare de şase luni
Persoanele care au încasat banii aferenţi prestaţiilor sociale, deşi nu aveau acest drept, au la dispoziţie şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, timp în care nu vor plăti dobânzi şi penalităţi. Asta stabileşte un act normativ intrat în vigoare la sfârşitul lunii iunie 2014, aprobat de Executiv. Cei care însă nu se conformează prevederilor legale vor trebui să plătească în plus dobânzi şi penalităţi de întârziere. „Dacă înainte debitorul constatat de instituţia noastră avea la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a-şi plăti debitul de la notificare, prin această modificare termenul este mult mai generos, respectiv de 180 de zile. După împlinirea acestui termen, automat se începe calculul de dobânzi şi penalităţi şi se înaintează titlu executoriu la ANAF care începe executarea propriu-zisă”, a conchis directorul executiv al AJPIS Olt, Ileana Ghiţă.