Sute de firme din Olt au pus lacătul pe ușă. Vezi motivul

0
361

Peste 200 de cereri de radieri de firme au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul (ORCT) Olt, în primele două luni ale anului, se arată în ultimul raport dat publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Deși numărul firmelor şterse de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Olt , în primele două luni din 2019, a înregistrat o scădere faţă de aceeași perioadă din 2018, situația este în continuare îngrijorătoare pentru mediul de afaceri oltean. Dacă în primele două luni din 2018 fuseseră radiate, în Olt, un număr de 274 firme, în aceeași perioadă din 2019, au fost radiate voluntar 219 firme, ceea ce înseamnă o scădere a dinamicii acestui indicator cu 20,07 procente. Numai în luna februarie a acestui an au fost radiate 110 firme.  Un simplu calcul arată că, în medie, în fiecare zi, cinci patroni au pus lacătul pe afacere.

Din peisajul mediului de afaceri al Oltului, au dispărut atât PFA-uri (persoane fizice autorizate), cât şi societăţi comerciale cu răspundere limitată şi mici întreprinderi individuale.

De la începutul lunii februarie 2017 radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea numărul 1/2017, publicată în Monitorul Oficial. Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.