Sute de agresori datorează Spitalului Județean Slatina sute de mii de lei. Vezi cum s-a ajuns în această situaţie

0
576

Spitalul Județean de Urgență Slatina are de recuperat aproximativ 16 miliarde ROL de la agresori sau autorii unor evenimente rutiere soldate cu victime.

Cea mai mare unitate sanitară din județ se chinuie de ani buni să recupereze costul îngrijirilor medicale acordate pacienţilor care au fost victime ale agresiunilor sau accidentelor rutiere. Deși aceste tratamente sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Olt, în baza contractului de prestări servicii medicale, la final spitalul trebuie să-și recupereze acești bani îndreptându-se în instanță împotriva autorilor infracțiunilor. În practică, acest lucru se traduce pentru o unitate spitalicească în ani de procese şi proceduri foarte complicate de recuperare a banilor. Pentru aceasta, juriştii spitalelor bat aproape zilnic drumurile spre instanțele de judecată. Greu de recuperat sunt şi banii cheltuiţi pe agresiunile rămase cu autor necunoscut. Şi asta pentru că dacă poliţia nu reuşeşte să identifice agresorul, zilele de spitalizare şi toate costurile legate de tratament sunt acoperite fie de spital, fie de victimă. Chiar și în cazul în care agresorul este identificat spitalul riscă să rămână cu paguba dacă acesta nu are niciun venit.

Cei care nu au bani riscă să-şi piardă bunurile sau chiar locuinţa, deoarece spitalele pot trece şi la executări silite. Cele mai fericite cazuri sunt atunci când agresorul are un venit, o casă, o maşină sau orice bunuri ce pot fi executate silit. Însă, sunt dese cazurile în care agresorii nu pot fi nici măcar executaţi silit pentru că nu au nimic ce s-ar putea transforma în bani.

 Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Slatina, Cătălin Rotea, în prezent unitate sanitară pe care o conduce are de recuperat aproape 1,6 milioane RON (adică aproximativ 16 miliarde ROL). „Suma totală pe care Spitalul Județean de Urgență Slatina o are de recuperat de la agresorii pacienților internați, sume decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Olt, pentru anii 2016, 2017 și 2018, este de 1.585.595,39 RON. Această sumă reprezintă servicii medicale acordate unui număr de 720 de pacienți, dintre care: 336 pacienți din anul 2016, 197 pacienți din anul 2017 și 187 de pacienți din anul 2018”, susţine conducerea Spitalului Județean de Urgență Slatina, în răspunsul dat solicitării GAZETA OLTULUI.

Totodată conducerea celei mai mari unități sanitare din județ a ținut să precizeze că nu există pacienți care au beneficiat de tratamente medicale în urma unor accidente sau agresiuni ce nu au fost decontate de stat. Pacienții asigurați, care au fost victimele unor accidente sau agresiuni, au beneficiat de tratamente medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Olt, în baza contractului de prestări servicii medicale. În prezent nu există procese împotriva pacienților neasigurați și nici cazuri pe care instanța de judecată să le fi transformat în muncă în folosul comunității. Spitalul Județean de Urgență Slatina a câștigat 110 procese în ultimii trei ani (2016, 2017 și 2018), iar suma pe care o are de recuperate este de 389.437,82 RON. Primele trei cele mai mari sume pe care Spitalul Județean de Urgență Slatina le are de recuperat de la agresorii pacienților internați, sume decontate de CAS Olt, pentru anii 2016, 2017 și 2018 sunt: 22.932,02 RON; 19.395,85 lei și 18.680,97 RON.