Suspiciune de pestă porcină africană în Olt

0
261

O suspiciune de pestă porcină africană a apărut în două gospodării din localitatea Cilieni, judeţul Olt. Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt   au recoltat probe de la porcii din cele două gospodării care au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

 În seara zilei de 08 iulie 2019 a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de L.S.V.S.A Olt, suspiciunea de pestă porcină africană (PPA), la probele prelevate de la un cadavru porc şi un porc viu, din două gospodării nonprofesionale situate în comuna Cilieni, care au achiziţionat porcii din aceeaşi sursă, din comuna Cilieni, judeţul Olt,

Conform procedurilor, marți dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

„În ziua de 07.07.2019, într-o gospodărie din localitatea Cilieni a fost notificat medicului veterinar de liberă practică un caz de mortalitate, care, împreună cu reprezentanţi ai DSVSA Olt au prelevat probe de organe de la cadavrul din gospodăria afectată. 

În cursul anchetei epidemiologice, întrucât ambele suine au avut aceeaşi sursă din punct vedere al originii, au fost prelevate trei probe de sânge, în funcţie de vârstă, de la porcii existenţi în gospodăria respectivă, rezultatul fiind negativ. Toate probele au fost recepţionate de LSVSA Olt în data de 08.07.2019.

Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date.

Pentru a reduce riscul de răspândire a bolii în localitate, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, ecarisarea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. De asemenea, în data de 08.07.2019, a fost efectuată uciderea preventivă a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sânge prelevată, iar cadavrul a fost ecarisat, totodată realizându-se evaluarea animalului în vederea despăgubirii proprietarului, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Şi acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficialăse arată în comunicatul DSVSA Olt.

În data de 9 iulie 2019, la Instituţia Prefectului a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunțat imediat medicului veterinar sau DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.