SUPERMARKET DIN OLT, AMENDAT DE INSPECTORII SANITARI VETERINARI

0
723

Un supermarket din Caracal şi un magazin alimentar din Izbiceni au fost sancționate de inspectorii Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, după ce au fost descoperite abateri de la normele sanitare veterinare care puteau pune în pericol sănătatea populaţiei. 

În scopul prevenirii apariţiei îmbolnăvirilor la om în urma consumului de alimente în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum şi în scopul prevenirii răspândirii Pestei Porcine Africane, DSVSA Olt a desfășurat, în perioada 16-23 decembrie 2020, 26 de controale la agenții economici din județ.

Verificările au urmărit modul în care operatorii din sectorul alimentar autorizaţi/înregistraţi sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor respectă condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animală (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) şi nonanimală (produse de panificaţie şi patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilităţii acestora, condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final. În urma acestor controale au fost constatate încălcări ale legislației sanitare veterinare.

Au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare, în special cele legate de  depozitare necorespunzătoare prin supraaglomerare şi condiţii de igienă necorespunzătoare în spaţiile de lucru, ale echipamentelor şi ustensilelor utilizate în procesul de producţie, pentru care au fost aplicate 2 două sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.000 lei  ( un supermarket din Caracal şi un magazin alimentar din Izbiceni ). A fost aplicat  şi un avertisment conform O.G. 2/2001 ( magazin alimentar din Corabia ) ”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

În perioada 16-23 decembrie 2020, în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru  Siguranţa  Alimentelor Oficiale au fost efectuate 356 examene trichineloscopice directe, la solicitarea celor care au sacrificat porcii în gospodăria proprie în mod tradiţional, toate cu rezultat negativ, iar în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt au fost testate prin digestie artificială 8 probe de carne provenite de la mistreţi împuşcaţi în partidele de vânătoare organizate în perioada 16.12.-22.12.2020, cu rezultat negativ.

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 –  DSVSA Olt.