SUB ANONIMAT, TREI OLTENI S-AU PLÂNS LA ITM. CE AU RECLAMAT SALARIAȚII

0
603

Peste cinci la sută din numărul total de reclamaţii primite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt, de la începutul acestui an, au fost sesizări anonime. Mai precis, din cele 58 de reclamaţii primite de la salariaţii diverselor firme din judeţ, trei au venit din partea unor persoane care nu şi-au declinat identitatea.

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt verifică şi sesizările anonime primite la instituţie, fie că este vorba de sesizări în scris, fie că persoanele aflate într-o situaţie dificilă la serviciu sesizează la telefon un abuz din partea angajatorilor.

„Toate sesizările, inclusiv cele anonime şi telefoanele anonime, se verifică de ITM. Avem un registru special, în care se notează elementele importante semnalate, fie ele şi de la anonimi, iar o echipă pleacă imediat să verifice dacă se adevereşte ceea ce s-a reclamat. Sesizările anonime sunt o sursă bună de informare. O parte se confirmă, altele nu se adeveresc. După ce facem verificările, neavând cui să dăm un răspuns, le clasăm conform legislaţie în vigoare”a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt.

Toate cele trei sesizări anonime depuse de la începutul acestui se referă la munca nedeclarată. Spre deosebire de sesizările în care reclamantul care îşi declină identitatea primeşte răspuns în 30 de zile, în cazul celor anonime, neexistând date despre reclamant, nu se poate trimite răspuns oficial acestuia.

De aproape 11 ani, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt a fost instalată o cutie poştală, la etajul doi al clădirii, unde se pot depune sesizări anonime.

„În conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern nr.1024/2010 prin care s-a aprobat strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, la sediul ITM s-a instalat cutia poştală unde persoanele interesate pot furniza informaţii privind munca fără forme legale fără să îşi decline identitatea. În urma primirii acestor sesizări, inspectorii de muncă vor efectua controale la locurile indicate”
a mai spus Ungureanu.

În 2020 s-au înregistrat 422 de sesizări din care 26 anonime. În 2019 s-au înregistrat 413 de reclamații, din care 16 au fost anonime, în timp ce în anul 2018, la ITM Olt s-au înregistrat 380 de reclamaţii, de la diverşi salariaţi din județ. Dintre acestea 23 au fost anonime.