Comasarea mai multor spitale din țară, în special din localitățile mici, este prevăzută în programul de guvernare anunțat de premierul desemnat Ludovic Orban. Motivul invocat în programul de guvernare este acela că mai multe unități spitalicești înregistrează mari dificultăți de sustenabilitate financiară.
22 de unități spitalicești vor dispărea, din toate regiunile României, în urma acestei decizii.
Regiunile în care se vor închide spitalele sunt: Moldova, Ardeal, Maramureș. Și zona de sud a țării va fi afectată. Aici, pe lista ”neagră” se numără următoarele unități spitalicești: Spitalul Orășănesc Balș, Spitalul Orășănesc Baia de Aramă, Spitalul Brezoi, Spitalul Rovinari, Spitalul Bumbești Jiu, Spitalul de Pneumonilogie Lemnea și Spitalul Filiași sau Spitalul Orășănesc Segarcea.
Închiderea acestor spitale va produce haosul în rândul pacienților și nu numai. Zeci de mii de bolnavi vor pierde accesul la serviciile medicale. De asemenea, un alt risc este acela al răspândirii unor infecții, având în vedere că mulți pacienți nu își vor permite să se trateze în centrele medicale mai mari.
Măsura închiderii de spitale va pune pe drumuri și personalul medical din unitățile care urmează să fie reformate sau închise. Pe acest fundal, este de așteptat ca personalul medical din spitalele care urmează să se închidă să plece în afara țării, în căutarea unui loc de muncă stabil.
Comunitățile locale unde urmează să se închidă unitățile spitalicești nu văd cu ochi buni reforma din Sănătate anunțată de Guvernul liberal. Având în vedere că localitățile în care urmează să se aplice măsurile sunt, în general, unele sărace, iar accesul la serviciile medicale este unul și așa didifil, mai multe categorii de pacienți pur și simplu vor fi lăsați să-și ducă boala pe picioare sau și mai grav, să moară cu zile.