Solarii distruse, la Grădinari

0
925

Mai mulți legumicultori din comuna Grădinari, Satul Nou, și-au văzut solariile distruse, chiar în Duminica Paștelui. O vijelie de câteva minute a pus la pământ solarii. În timp ce unii legumicultori s-au ales doar cu folia ruptă, alții au solariile scoase din pământ.

Fermierul Mihai Chesnoiu, din Grădinari, spune că vântul foarte puternic i-a rupt folia dintr-un solar de o sută de metri.

„A venit o rafală de vânt, cred că totul a durat cinci-șase minute. Mai mulți fermieri din Satul Nou, din Grădinari, sunt afectați. Mie mi-a rupt folia de la un solar de o sută de metri. Paguba se ridică la 10.000-12.000 de lei. Eu aveam cea mai groasă și performantă folie și tot mi-a fost ruptă. Norocul meu este că în solar aveam varză, care este rezistentă la temperaturile scăzute. Vreau să pun roșii, dar să vedem cât de repede putem remedia stricăciunile. Nu iau pe varză, cât mă costă paguba. Mai am un vecin aici căruia i-a fost distrus un solar în care avea roșii. Le-a ținut în luna martie cu căldură, cu 10-12 sobe, iar în cinci minute i-a distrus tot”, a spus Mihai Chesnoiu.

Familia Alexandrei deține la Grădinari mai multe solarii. Vijelia de aseară a scos din pământ un solar, iar paguba este însemnată.

„Noi avem trei solarii. Unul are folia ruptă, iar altul a fost scos din pământ. A bătut vântul foarte tare, cred că totul a durat cel mult zece minute. Sunt solarii făcute pe fonduri europene, sunt pe numele tatălui meu. Trebuie să le refacem, pentru că din asta își câștigă existența, sunt proiecte încă aflate în monitorizare. Peste ele au mai trecut vijelii, sunt făcute destul de bine, însă de data aceasta vântul a fost foarte puternic”, a spus Alexandra.

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, a precizat că fermierii trebuie să facă o sesizare la Primăria Grădinari.

„Au fost afectați fermieri din Satul Nou, comuna Grădinari. Cei afectați trebuie să facă o sesizare la primărie, pentru că se va întruni o comisie județeană, care să evalueze pagubele. Situația centralizată va fi trimisă către Ministerul Agriculturii. Sperăm să obținem despăgubiri. Dacă sunt 10-15 fermieri afectați trebuie să fie ajutați, pentru că oamenii au investit acolo, au muncit”,a spus Ion Păunel.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, cunoaște situația de la Grădinari.

„Am fost informat despre situația de la Grădinari, știu că sunt fermieri afectați de fenomenele meteo, am luat legătura cu primarul. Avem o procedură în astfel de cazuri. Fermierii trebuie să sesizeze primăria în termen de 24 de ore de la producerea pagubelor. Primăria trebuie să verifice în teren, să facă un raport, ce va fi transmis la Direcția Agricolă Olt. Apoi se va întruni comisia județeană pentru constatarea pagubelor pentru acordarea despăgubirilor”, a spus prefectul.