Șoc printre bugetari! Concedieri masive

0
974

Florin Cîțu a confirmat luni declarațiile privind disponibilizările masive din sistemul bugetar pregătite de guvernul Orban. Unele voci importante din guvernul liberal au vorbit deja despre zeci de mii de oameni care vor rămâne pe drumuri.

Guvernul PNL se pregătește să reducă drastic numărul bugetarilor, iar semnale în acest sens au fost deja date atât de Premierul Ludovic Orban și de vicepremierul Raluca Turcan.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu este ultimul care a confirmat, luni, într-o conferință de presă, faptul că numărul angajaților din ministere va suferi o reducere semnificativă.

Reducere a aparatului ministerial

”Aceste lucruri se fac pe etape, prima etapă a fost reducerea Guvernului de la 24 la 16 ministere. A doua etapă va fi reducerea aparatului din ministere. Fiecare ministru va face asta. Nu căutăm să avem o cifră, ci să avem un aparat public cât mai eficient. Discutați cu domnul premier privind o cifră, dacă domnia sa a anunțat așa ceva”, a declarat Florin Cîțu.

Tot luni Premierul Ludovic Orban a declarat că guvernul va da în curând drumul la concedieri, pentru că ”din ianuarie 2017, până în prezent, au fost angajaţi peste 60.000 de bugetari, cei mai mulţi pe baza carnetului de partid”.

Disponibilizări masive

La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat disponibilizări masive în ministere, dând exemplul concret al Ministerului Dezvoltării: ”Am vorbit de exemplu cu ministrul Dezvoltării Regionale, care mi-a spus că în interiorul instituţiei pe care o conduce, la nivel de demnitate se face o reducere cu 40%, la nivel de conducere a instituţiei, o reducere cu 30%, iar la nivel de execuţie, o reducere de 20%”.

”Fiecare ministru va veni cu schema lui, pe care o va prezenta primului-ministru şi va spune ‘acesta este aparatul de lucru pe care noi îl vrem’”, a completat Turcan, care nu a lăsat nicio umbră de dubiu asupra intențiilor guvernului PNL:

”Cei care sunt clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum”, a fost declarația directă a vicepremieului.

Limitarea cheltuielilor

În plus, la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, urmează să plece acasă 300 de angajaţi. Ministerul Justiţiei pregăteşte o evaluarea şi urmează să vină cu o nouă schemă de personal şi o serie de disponibilizări.

Şi la restul ministerelor vor avea loc asemenea evaluări şi analize, urmând să se ia o decizie în cadrul Executivului.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat un deficit bugetar de 3,5% pentru 2020, dar, pentru atingerea acestei ținte, el a vorbit despre limitarea drastică a chetuielilor. Și premierul Ludovic Orban a vorbit, la rândul lui, despre faptul ca românii vor trebui ”să strângă cureaua” în 2020.

Sursa: capital.ro