Oferta angajatorilor la „Bursa locurilor de muncă” de vineri, 20 aprilie 2018, a fost destul de „generoasă” având în vedere numărul posturilor vacante disponibile, nu mai puţin de 712, din partea celor 55 de angajatori, din care 55 pentru persoanele cu studii superioare.
Puţine persoane, totuși, au catadicsit să vină vineri la Casa de Cultură a Sindicatelor, din Slatina, unde s-a desfăşurat bursa. Evenimentul organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, s-a terminat însă mult mai repede decât era prevăzut din lipsă de participanţi. Drept urmare, angajatorii şi-au strâns oferta și au plecat.
Tinerii, dar și cei mai în vârstă, care își căutau un loc de muncă s-au declarat nemulţumiţi fie pentru că nu au găsit posturi în domeniile pentru care erau pregătiţi, fie pentru că nu aveau experienţa necesară cerută de angajator. Iată câteva dintre opiniile celor care au venit la bursă să îşi caute un loc de muncă:
„Caut un loc de muncitor. Am pregătire de prelucrător prin așchiere. Caut de vreo doi ani și nu am găsit. Suntem prea în vârstă. Ei caută acum tineret. Am 44 de ani”, a spus una dintre persoanele prezente la eveniment.
O tânără absolventă a Colegiului Național „Radu Greceanu” a venit la bursă cu gândul de a-şi găsi un loc de muncă în specializarea pe care tocmai a terminat-o, însă ar fi acceptat şi un post într-un alt domeniu, semn că îşi dorea cu adevărat să muncească. „Am terminat Colegiul Național «Radu Greceanu», secția Filologie. Am terminat anul trecut. Și de atunci tot caut un loc de muncă și am zis să încerc și aici. Am băgat CV-uri absolut peste tot, dar nu am avut nicio șansă până acum. M-ar interesa un post de agent de asigurări”, a spus Maria Alexandra Florea. Un alt participant la bursă spunea că de câțiva ani de zile caută un loc de muncă, dar peste tot pe unde a încercat i s-a cerut experiență „De ani de zile îmi caut un loc de muncă. Nu am găsit . Pe unde am încercat trebuie cu experiență. Am 36 de ani”. De cealaltă parte însă, angajatorii s-au plâns de prezența slabă a persoanelor fără job, dar şi de faptul că cei mai mulţi au venit total nepregătiţi, fără un CV şi fără dorinţa de a afla ce presupun multe dintre posturile vacante. „Interesul din partea persoanelor fără un loc de muncă a fost zero. Oferim locuri de muncă pentru electroniști, automatiști și frigotehniști. Nu avem pe piața muncii aceste pregătiri. Cred că în general tinerii sunt interesați de posturile de informatician pentru că presupun o muncă de birou. Deci munca de birou este în general mai urmărită decât munca practică. Ca beneficii noi le oferim 2.000 de lei în mână plus bonuri de masă, prime de Crăciun și de Paște. Și nici așa deocamdată nu găsim”, a spus Vasile Istrate, unul dintre angajatorii prezenți la Bursă.
În cadrul acestei acţiuni au fost amenajate şi standuri separate pentru activităţi de informare şi consiliere privind formarea profesională şi medierea posturilor vacante în Uniunea Europeană, prin EURES. De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt a avut un stand la Bursa locurilor de muncă, în care a fost prezentată oferta de admitere, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, pentru cele 300 de locuri. În pofida avantajelor financiare oferite de către stat absolvenţilor şi nu numai, prin AJOFM, puţini olteni au fost interesaţi cu adevărat să-şi găsească un loc de muncă. „Astăzi Bursa se desfășoară în două locații, la Slatina și la Caracal. La Slatina sunt 38 de angajatori cu 582 de locuri, iar la Caracal 17 angajatori cu 130 locuri. Considerăm că interesul trebuie să vină din partea celor care își doresc un loc de muncă și astăzi este o oportunitate. În cazul în care nu își găsesc un loc de muncă Agenția organizează cursuri de recalificare, un număr de 40 în colaborare cu centrele regionale din zonă cu Vâlcea, Doljul și Teleormanul. Sunt și câteva firme care au accesat fonduri europene, pentru cei care își doresc să –și înființeze o afacere. Este vorba despre start-up-uri. Sunt sume importante care se alocă pentru aceste firme. Locuri de muncă există, dar nu există doritori. Probabil că sunt foarte mulți care au găsit locuri de muncă în afară. Avem datoria să-i depistăm pe cei care nu muncesc prin proiectele noastre. Avem protocoale încheiate cu toate primăriile din județ. Am vorbit personal cam cu vreo 80 de primari. Mă gândesc că vor veni în sprijinul nostru și îi vom depista pe cei care nu au un loc de muncă cu vârste între 16 și 25 de ani”, a spus Constantin Câtu, directorul executiv al AJOFM Olt. În final, din cele 591 de persoane participante la eveniment, susțin reprezentanții AJOFM Olt, au fost selectate pentru interviu/proba de lucru 186. Astfel, la Slatina au fost selectate 133 de persoane, în timp ce la Caracal 53 de persoane.
Ilie Bîzoi