Situație gravă pentru aproximativ 3.000 de familii din Olt

0
901

Vaccinul Tetraxim, destinat adolescentilor de 14 ani, lipsește de la medicii de familie și din stocurile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt de aproape două luni. De asemenea și stocurile de vaccin Adacel,  folosit pentru a preveni difteria, tetanosul și tusea convulsivă (pertussis) la copii (de la vârsta de 4 ani), adolescenti şi adulţi au fost epuizate încă din luna iunie 2018.

Situaţie gravă pentru aproape 3.000 de familii din judeţul Olt care sunt în imposibilitatea de a-și vaccina copii din cauza lipsei a două tipuri de vaccinuri. Este vorba despre vaccinurile Adacel şi Tetraxim.

Potrivit Calendarului Naţional de Imunizare, copiii trebuie să fie vaccinaţi încă de la naştere cu Vaccinul hepatitic B şi cu BCG. Medicul de familie va administra bebeluşului vaccin diftero-tetano-pertussis şi poliomielitic la 2, 4, şi 11 luni, urmând ca la un an şi cinci ani să primească vaccin rujeolic-rubeolic şi împotriva oreionului. La 14 ani, adolescenţii trebuie să fie imunizaţi cu vaccin diftero-tetanic pentru adulţi, însă sunt probleme cu aceste doze.

 Directorul executiv adjunct al DSP Olt, medicul Talia Cincă, a precizat că ambele vaccinuri lipsesc din depozitul instituţiei . „Avem deficit la vaccinul diftero-tetanic, doza care se aplică la 14 ani. Nu se mai găseşte Tetraximul. Este criză. Nu avem Tetraximul din octombrie, deci nu mai avem nicio doză și Adacelul , cam din iunie nu mai este. Avem restanțieri 2.235 la Adacel și 740 la Tetraxim pe tot județul, a spus dr. Talia Cincă.

 În momentul de față autorităţile sanitare din judeţ nu ştiu când se va relua furnizarea acestor vaccinuri în cadrul programului naţional de imunizare.  Noi am avut  o întâlnire la Strehaia cu doamna ministru al Sănătății și în legătură cu vaccinul care nu se găsește de mai mult timp a spus că se vor face licitații, dar văd că nu vine, a concluzionat Cincă.