Sentința pronunțată în cazul mitei de la DGASPC Olt și Psihiatrie Slatina

0
680

Prevalându-se de influenţa pe care o are asupra medicilor şi asistentelor din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina,  inculpatul Constantin Ilie., care ocupă funcţia de infirmier în cadrul acestei unităţi medicale, împreună cu inculpata Jianu Marilena, care ocupă funcţia de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (D.G.A.S.P.C.) au pretins şi au primit de la inculpata Berlinschi Georgeta suma de 3.300 lei, promiţându-i acesteia că-i vor facilita obţinerea pensiei de invaliditate ori de handicap, întrucât cunosc  funcţionari publici-medici, care eliberează acte medicale necesare dosarului de pensionare pe caz de boală ori persoană cu funcţie de conducere-director DGASPC ori Direcţia Muncii, care poate influenţa  îndeplinirea actului de către funcţionarii competenţi.

În acest caz, sentința a fost pronunțată săptămâna trecută, pedeapsa fiind aplicată pentru săvârşirea infracţiunii cumpărare de influenţă în formă continuată.

În baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. rap. la art.480 alin.4 Cod procedură penală admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt cu inculpata Berlinschi Georgeta cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale) prev. de art.292 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea 78/2000 prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic art.35 alinb.1 Cod penal. În baza art.292 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic art.35 alinb.1 Cod penal.şi art. 480 alin. 4 C. p. p. ca condamna pe inculpata Berlinschi Georgeta la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii cumpărare de influenţă în formă continuată”, se arată în sentința instanței.

„Inculpaţii Constantin Ilie şi Jianu Marilena s-au prevalat de funcţiile pe care le îndeplinesc în cadrul S.J.U. Slatina şi respectiv D.G.A.S.P.C. Olt, promiţând, în schimbul unor sume de bani, că vor  realiza scopul acţiunii acestora, acela de a determina funcţionarii competenţi să elibereze actele medicale necesare.

Activitatea infracţională a inculpatului Constantin Ilie, de trafic de influenţă, s-a desfăşurat şi prin intermediul inculpatei Vlaicu Florina, concubina acestuia, care a preluat sarcinile  inculpatului Constantin Ilie, în perioada în care era internat în spital, referitor la anumite afecţiuni medicale de care acesta suferă.

Astfel, în cunoştinţă de cauză şi la îndemnul inculpatului Constantin Ilie, concubina acestuia s-a întâlnit cu inculpata Berlinschi Georgeta, primind de la aceasta acte medicale (trimitere de la medicul de familie, adeverinţe, copie de pe înscrisul care atestă concediul medical – pentru care se dorea prelungirea -, cardul de sănătate şi suma de 300 lei, urmând ca inculpatul Constantin Ilie să-şi exercite influenţa asupra cadrelor medicale competente a prelungi concediul medical al inculpatei Berlinschi Georgeta”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.