Senatorul Siminica Mirea, despre contribuția României la bugetul Uniunii Europene

0
204

La mijlocul lunii februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul prezidențial prin care, începând cu 1 ianuarie 2021, contribuția României la bugetul Uniunii Europene crește la 1,4% din Venitul Național Brut, creștere determinată de Mecanismul European de Reziliență și Redresare al Comisiei Europene, fiecare stat membru urmând să contribuie mai mult la bugetul uniunii. Decretul semnat de președinte a fost înaintat către Parlamentul României spre dezbatere și ratificare, urmând ca prevederile sale să fie puse în aplicare după ratificarea de către toate statele membre, nemaifiind necesară transpunerea în legislația națională.
Pe marginea acestui subiect, senatorul de Olt, Siminica Mirea face următoarea declarație:
”În momentul în care Guvernul va pune pe masa consultărilor din Parlament Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, atunci, Partidul Social Democrat va vota cu certitudine acest decret, privind creşterea contribuţiei României la UE.
Această creştere este determinată de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pe care UE l-a introdus în vederea sprijinirii statelor membre pentru relansarea economică, în urma consecinţelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, banii suplimentari pe care România trebuie să-i plătească au ca finalitate primirea mai multor fonduri de către ţara noastră prin intermediul acestui plan. Tocmai de aceea, este necesar ca votul să aibă loc după declanşarea consultărilor cu toate partidele parlamentare.
Este prioritar ca suma plătită suplimentar de România la UE să fie cu folos, iar țara noastră să beneficieze cu adevărat de fondurile suplimentare din partea Comisiei Europene.” a declarat parlamentarul.