Șeful din Poliția Caracal riscă închisoarea

0
1313

Ofițerul Constantin Pistol, fostul șef al Biroului Investigații Criminale Caracal, ultima persoană care a vorbit la telefon cu Alexandra Măceșanu, una din victimele lui Gheorghe Dincă, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

Ofițerul de poliție și nevasta acestuia, grefieră la Judecătoria Caracal, au semnat niște declarații de avere suspecte, care intră sub incidența Codului Penal, dat fiind faptul că cei doi au oferit informații contradictorii cu privire la bunurile deținute, dar și cu privire la conturile bancare și veniturile încasate.

Deși cunoștea prevederile art. 292 din Codul Penal, care pedepsește falsul în declarații cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, polițistul Pistol a susținut că deține un teren intravilan de 2.184 mp, cumpărat în 2005, în timp ce grefiera Mihaela-Ioana Pistol a susținut că familia ei nu are niciun teren, anunță jurnaliștii spynews.ro.

Deși cumpărat în 2005, terenul respectiv apare doar în declarația de avere din 2017 a polițistului Pistol, în anii anteriori acesta lăsând goală rubrica „Terenuri”, așa cum nevasta lui a făcut ani la rând. De asemenea, un lucru extrem de important este acela că declarațiile sunt completate și semnate în același an, 2017, așadar este exclusă varianta ca discrepanțele dintre datele specificate de polițist și cele oferite de nevasta grefieră să fie puse pe seama unor tranzacții care ar fi avut loc în ani diferiți.

La rubrica „Bunuri imobile”, politistul care împarte legea în Caracal a susținut că deține un autoturism și o autoutilitară, însă nevasta de la Ministerul Justiției a declarat că familia ei are doar un autoturism.

Cât despre apartamentul din Caracal în care locuiesc cei doi, polițistul a susținut că acesta ar avea o suprafață de 71 de metri pătrați. În schimb, în actele grefierei acesta a intrat la apă, așa că femeia a menționat că are doar 70 mp.

Și la capitolșul datorii, cei doi reprezentanți ai legii nu s-au înțeles. În timp ce angajatul Ministerului Afacerilor Interne a declarat că are un credit de 50.000 de euro la o bancă, nevasta angajată a Ministerului Justiției a susținut că aceleași datorii la o altă bancă.

Cei doi oameni ai legii au comis-o și la capitolul venituri. În timp ce polițistul a susținut că în anul anterior a încasat 46.138 lei, grefiera i-a tăiat puțin din leafă, susținând că soțul ei a câștigat doar 44.964 lei.

Potrivit Codului Penal, „declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituții de stat ori unei alte unități dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește pentru producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.