Secretarul de Stat, Luminița Popescu, întrevedere cu Șeful Misiunii Organizației Internaționale a Migrației în România, Mircea Mocanu

0
1142

În cursul zilei de joi, 11 iunie 2020, Șeful Misiunii Organizației Internaționale a Migrației în România, Mircea Mocanu, a efectuat o vizită la ANES, pentru o întrevedere cu Secretarul de Stat, Luminița Popescu. La întâlnire au mai participat, din partea OIM, Simona Boancă și, din partea ANES,  Gianina Dimitrescu și Aurora Martin. Discuțiile s-au purtat în jurul unor proiecte de colaborare, care să creeze efecte pozitive la nivelul structurilor COJES și CONES, dar care să se repercuteze și asupra altor categorii de personal. Este pentru prima dată când se pun bazele unui plan de acțiune comun între ANES și OIM, cu oportunități de dezvoltre sustenabilă. Cu această ocazie, domnului Mircea Mocanu i s-a înmânat diploma de Ambasador al Egalităţii de Sanse, pentru implicarea activă în Campania ANES “Vă vedem, vă respectăm, împreună acţionăm!”
Înfiinţată în anul 1951, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie este principala instituţie interguvernamentală specializată în domeniul migraţiei, activând în strânsă legătură cu parteneri guvernamentali, interguvernamentali şi neguvernamentali. Cu peste 146 state membre şi alte 13 cu statut de observator, OIM, având birouri în peste 100 de ţări, îşi dedică întreaga activitate promovând migraţia reglementată în beneficiul tuturor, prin oferirea de servicii şi consultanţă atât către guverne, cât şi către migranţi. OIM activează pentru asigurarea reglementării procesului migrator, promovând cooperarea internaţională în privinţa problemelor legate de migraţie, asistând în căutarea soluţiilor practice la problemele migraţiei şi acordând asistenţă umanitară categoriilor de migranţi defavorizate, fie ei refugiaţi, persoane strămutate sau dezrădăcinate. Constituţia OIM oferă o recunoaştere explicită a legăturii dintre migraţie şi dezvoltarea economică, socială şi culturală, precum şi a dreptului persoanelor la libera circulaţie. OIM îşi desfăşoară activitatea în 4 arii de gestionare a migraţiei:- migraţie şi dezvoltare- facilitarea migraţiei- reglementarea migraţiei- migraţia forţată. Activităţile OIM în aceste domenii includ adoptarea legislaţiei internaţionale în domeniul migraţiei, dezbaterea politicilor, consilierea, apărarea drepturilor migranţilor, rezolvarea chestiunilor legate de sănătatea migranţilor şi a problematicii de gen a migraţiei.