Sechestre pe bunuri de aproape 480 miliarde ROL, puse de Fiscul oltean

0
780

Mai multe terenuri, case, maşini şi spaţii comerciale aparţinând unor debitori din judeţul Olt au fost puse sub sechestru de către Administrația Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP), anul trecut. Acestea au fost scoase la licitaţie publică pentru acoperirea obligaţiilor restante către Fisc.

 În 2017, la nivelul AJFP Olt au fost aplicate aproximativ 190 de sechestre pentru bunuri mobile şi imobile (83 pentru bunuri mobile şi 100 pentru bunuri imobile), în valoare de circa 48 milioane RON (aproape 480 miliarde ROL). „În cursul anului trecut, la nivelul judeţului Administrația Județeană a Finanțelor Publice Olt, a fost aplicat un număr total de 183 sechestre asupra unor bunuri mobile și imobile din patrimonial debitorilor persoane fizice și persoane juridice în valoare totală de 47.568.685 lei. Din cele 183 de sechestre, 100 au instituite pe bunuri imobile, valoarea acestora ridicându-se la 42.856.743 de lei și 83 pe bunuri mobile cu o valoare de 4.711.942 lei, a precizat Mihaela Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.

Conform aceleiași surse cele mai multe sechestre au fost aplicate asupra autoturismelor, terenurilor intravilane, terenurilor extravilane, clădirirlor utilizate ca spații de producție și caselor de locuit.

Potrivit articolului159, alineatul 6 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 92/2003 republicată privind Codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare, vânzarea bunurilor sechestrate se face numai către persoane fizice sau juridice care nu au obligaţii fiscale restante. Preţul de pornire a licitaţiei este preţul de evaluare pentru prima licitaţie, diminuat cu 25 la sută pentru a doua licitaţie şi cu 50 la sută pentru a treia licitaţie. Fiscul pune accent pe urmărirea silită a acţionarilor şi asociaţilor, pentru a recupera restanţele la bugetul de stat înregistrate de firmele acestora. Astfel statul se îndreaptă către averile personale ale patronilor, prin atragerea răspunderii solidare.

De altfel, prin Ordinul numărul 127/2014 emis de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală şi care a intrat în vigoare în urmă cu doi ani, riscă să-şi piardă maşinile, casele, apartamentele nu doar administratorii firmelor cu datorii, ci şi rudele care primesc bunuri din patrimoniul societăţii. Până la intrarea în vigoare a acestui ordin executarea bunurilor unei firme pentru neplata datoriilor era instrumentul prin care statul încerca să recupereze din prejudicii.

În 2016, la nivelul AJFP Olt au fost aplicate aproximativ 40 de sechestre pentru bunuri mobile şi imobile, în valoare de aproape 90 miliarde ROL, în timp ce în 2015, la nivelul judeţului Olt, pentru recuperarea creanţelor datorate bugetului general consolidat, au fost instituite 140 de sechestre pentru bunuri mobile şi imobile în valoare totală de 9.141.855 RON, dintre care 57 pentru bunuri mobile în sumă de 4.586.253 lei şi 83 pentru bunuri imobile în sumă de 4.555.602 lei.

Ilie Bîzoi