„Scopul nostru este ca apa pe care o livrăm să fie de cea mai bună calitate” -interviu realizat cu Cătălin Ușurelu, directorul Companiei de Apă Olt

Compania de Apă Olt va organiza în perioada 19-20 mai 2017 cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate o serie de evenimente. Pentru a afla mai multe despre acțiunile ce urmează a fi organizate, dar și despre cele mai importante proiecte pe care compania intenționeză să le implementeze în județ, am realizat un interviu Cătălin Ușurelu, directorul general al Companiei de Apă Olt.

0
723

Domnule director, cum o să marcați 10 ani de la înființarea Companiei de Apă Olt?

Este un moment special pentru întreaga companie și vrem să marcăm această zi împreună cu cei care ne-au sprijinit în toți acești ani. În primul rând alături de cetățenii Municipiului Slatina, dar și alături de cetățenii din celelalte orașe și comune unde ne desfășurăm activitatea. Îi invităm pe toți, sâmbătă- 20 mai, la Ziua Porților Deschise la Stația de Epurare. Cetățenii care vor să participe la această acțiune vor beneficia și de transport, de la 9:30 până la 12:30, de pe Bulevardul A. I. Cuza, zona Vacanța, până la stație și retur. Sărbătorim acest moment și alături de veteranii și pensionarii companiei, oameni care au contribuit la dezvoltarea acestei industrii am putea spune, oameni care cunosc sistemul de apă și canalizare din Slatina și au contribuit la modernizarea lui. De 10 ani, Compania de Apă Olt este alături de comunitate și suntem parte a fiecărui oraș sau comună unde funcționăm.

Ce alte evenimente o să mai organizați pentru a marca această zi importantă?

În curtea interioară a sediului companiei am realizat și o placă –  „Compania de Apă Olt 10 ani”, prin care o să marcăm acest eveniment și pe care o vom dezveli în prezența autorităților județene și locale, parlamentari de Olt, oameni care ne-au sprijinit în desfășurarea activității. Și pentru ei vom organiza o vizită la Stația de Epurare Slatina, vineri- 19 mai.

Au trecut zece ani de activitate pentru CAO.  Ce urmează în următorii zece?

Compania de Apă Olt a fost înregistrată la Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt pe 8 martie 2007, fiind principalul operator regional pentru prestarea serviciului de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate. Investițiile în ceea ce privește modernizarea rețelelor de apă și canal, atât în Municipiul Slatina, cât și în celelalte orașe, Scornicești, Potcoava, Drăgănești Olt și Piatra Olt, orașe care au beneficiat de fondurile europene atrase de Companie vor continua și pe viitor. Vom începe investițiile și în Caracal, Corabia și Balș care este în plină procedură de aderare la Compania de Apă Olt. Vorbim de fonduri europene de aproximativ 150 de milioane de euro pentru toate cele 24 de localități, unul dintre cele mai mari proiecte din județ.

Ați spus 24 de localități. Toate fac parte acum din Compania de Apă Olt?

În cadrul acestui proiect cu finanțare europeană, Compania de Apă Olt va accesa fonduri europene și pentru investiții în rețelele de apă, canalizare, stații de tratare a apei și stații de pompare a apei uzate pentru 17 comune din județul Olt care fac parte sau sunt în diferite stadii de aderare la ADI Oltul. Până când vom semna contractul de finanțare, acestea vor face parte din Compania de Apă Olt.

În ce stadiu este acest proiect de care ați vorbit și ce investiții se vor face în Slatina?

Compania de Apă Olt a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, fiind în primii patru operatori din țară care au depus proiecte. Sper ca în cel mai scurt timp să demarăm procedurile. În Slatina, peste 26 de kilometri din rețeaua de apă vor fi reabilitați, iar aceasta va extinde cu 10 kilometri. Stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului de 7.600 m. Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei pe care o vom construi la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro. Am luat decizia ca în proiectul pe fonduri europene să includem si această investiție pentru că un studiu făcut de Facultatea de Mecanică din București a arătat că este nevoie de această stație. Nu vorbim de faptul că apa nu este potabilă, ci că există anumite elemente în cantități mai mari în apă și asta din cauza solului care a fost poluat sistematic cu diferite substanțe chimice folosite în agricultură.

Slatina are în prezent una dintre cele mai moderne stații de epurare din țară. Ce reprezintă acest proiect pentru Compania de Apă Olt?

Stația de Epurare Slatina reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte pe care Compania de Apă Olt l-a implementat în județ, proiect susţinut atât de Primăria Slatina, cât şi de Consiliul Judeţean Olt. Stația de Epurare Slatina a fost inaugurată în anul 2012 şi beneficiază de utilaje şi aparatură de ultimă generație, fiind realizată în cadrul proiectului finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. În cadrul acestui proiect important au fost reabilitate treapta mecanică şi treapta biologică de epurare şi s-au construit şi două linii noi, una de tratare terţiară a apei uzate, pentru eliminarea azotului şi fosforului, şi alta pentru tratarea nămolului.

Ce le transmiteți cetățenilor din localitățile unde Compania de Apă Olt funcționează și din cele unde va ajunge?

Compania de Apă Olt există datorită lor și pentru ei și vrem să avem o comunicare cât mai bună, să îmbunătățim calitatea serviciilor și să oferim consumatorilor un produs la standarde europene. De 10 ani suntem alături de ei și așa vom fi și în următorii 10, 20 și așa mai departe. Compania de Apă Olt înseamnă oameni, proiecte, investiții, iar scopul nostru este ca apa pe care o livrăm să fie de cea mai bună calitate.