Sclavie la firme din Olt

0
2231

Patronii unor firme de construcții și cel al unei firme de panificație din județul Olt au fost sancționați de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Organele legii au constat că nu mai puțin de 57 de salariați de la cele șase societăți erau plătiţi de patroni cu salarii sub nivelul minim impus de lege.

Mai exact, este vorba despre două firme de construcții din Deveselu, una din Nicolae Titulescu , una din Balș și una din Corabia, precum și patronul unei firme de panificație din Slatina. Dacă în cazul celor cinci firme de construcții angajatorii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 300 de lei, fiecare, și obligați să se conformeze legislației în vigoare, patronul firmei de panificație din Slatina a scăpat doar cu avertisment scris.

Avem pe ordonanta 114, 5 societăți de construcții fiind vorba despre 55 de persoane pentru care nu s-a asigurat salariul minim de 3.000 de lei. De asemenea, avem la o societate de panificație două persoane la care nu s-a asigurat, dintr-o eroare bănuiesc, salariul minim pe economie de 2.080 de lei. Toate cele 6 societăți au fost sancționate, cinci amenzi și un avertisment, valoare totală a amenzilor fiind de 1.500 de lei. Societățile de construcții sunt: două din Deveselu, una din Nicolae Titulescu, una din Balș și una din Corabia, iar cea de panificație este din Slatina. În urma controalelor de muncă s-au dipsus măsuri de remediere a deficiențelor, angajatorii conformându-se măsurilor dispuse. Nerealizarea măsurilor trasate de către inspectorii de muncă este sancţionată, conform prevederilor Legii 108/1999, cu amendă cuprinsă între 5.000  şi 10.000 lei. Conform Codului Muncii amenzile pentru nerespectarea salariului minim pe economie sunt cuprinse între 300 şi 2.000 lei”, a precizat șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

În 2018 un patron din Olt a fost amendat cu 300 de lei, în 2017, doi patroni din Olt au fost amendați cu 300 de lei, fiecare, pentru nerespectarea salariului minim pe economie, în  2016, patru patroni din Olt au fost sancţionaţi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, în timp ce în 2015 zece patroni din judeţ au încălcat legislația. Domeniile de activitate în care angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim sunt construcțiile, comerţul şi prestările de servicii, respectiv alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane.

De asemenea, potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, la firmele de pază şi în agricultură.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 –Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, s-a stabilit în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră. Prin derogare de la prevederile art.164 alin (1) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform OUG nr.114/2018 art.71, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a stabilit în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.